Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

De ramp in Azië. Gezamenlijke uitzending van Netwerk, Nova en Twee vandaag over de gevolgen van de vloedgolf in Azië en aandacht voor de omvang, laatste nieuws en gevolgen. Verslaggevers berichten uit onder andere Indonesië, Thailand en Sri Lanka. In de studio ooggetuigen die net terug zijn uit het rampgebied en deskundigen. Ned.2, 21.40-23.45u.

DOCUMENTAIRE

Palast der Republik. Herhaling van de documentaire uit november van dit jaar over wat eens de trots van de Duitse Democratische Republiek was: het Palast der Republik. Vijftien jaar na de val van de Muur wacht het paleis de slopershamer. Het moet plaatsmaken voor het in de beginjaren van de DDR vernietigde Alte Schloss van de Duitse keizers. Ned.3, 22.20-22.48u.

Bermrouw. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-0.05u.

AMUSEMENT & JEUGD

Jeugdjournaal jaaroverzicht. Ali B. rapt uit Het Parool-theater het jaaroverzicht met terugblikken op de gijzeling in Beslan, de aanslag in Madrid, de moord op Theo van Gogh en de Olympische Spelen aan elkaar. Ned.3, 18.45-19.30u.

Jiskefet. De absurde komieken Herman Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn luiden in de stijl van de film Der Untergang het jaar uit. Ned.3, 21.05-22.00u.

Yorin Stand up 2004: Wilko Terwijn. Stand-up comedian Wilko Terwijn hakt zich gewapend met een microfoon een weg door 2004. Daarin zullen terrorisme, de voet van Balkenende en het klysma van Patty Brard niet ontbreken. Yorin, 22.00-23.00u.

FILM

The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over schoffie dat tegen de maffia zou kunnen getuigen. Met Tommy Lee Jones als openbare aanklager. Net5, 20.30-22.50u.

The Wiz (Sidney Lumet, 1978, VS). Diana Ross roept gemengde gevoelens op als Dorothy in adaptatie van Broadway-musical naar Frank Baum's The Wonderful Wizard of Oz. Grootschaligheid en situering in trendy New Yorks milieu kunnen je Judy Garland niet doen vergeten. Veronica, 20.30-22.50u.

A.I. Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001 VS). Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in veelduidig entertainment. BBC1, 21.00-23.15u.

Heimat 3 (5) (Edgar Reitz, 2004, Dld.). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat, gemaakt in de jaren tachtig en negentig, toonden ons de geschiedenis van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de Val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot aan nu. Ned.3, 22.48-0.23u.

Driving Miss Daisy (Bruce Beresford, 1989, VS). Met Oscars bekroonde verfilming van Alfred Uhry's toneelstuk zou naar Amerikaanse maatstaven een subtiele benadering van racisme en antisemitisme vertonen. In het Amerikaanse Zuiden leren een bejaarde rijke joodse weduwe (Jessica Tandy) en haar zwarte chauffeur (Morgan Freeman) elkaar gaandeweg te waarderen. RTL4, 0.10-1.55u.

Mariken (André van Duren, 2000, Belg./Ned.). Debuut van de regisseur van Kees de jongen is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. Middeleeuws, door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck zoekt haar moeder. Morgen, Ned.3, 8.55-10.30u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met choreograaf Hans van Manen die 1 januari terugkeert bij het Nationale Ballet. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een reportage over de Bosniër Satko Mujagic die tijdens de Balkanoorlog slachtoffer was van etnische zuiveringen. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij de taal leerde en een opmerkelijke baan bij het ministerie van Justitie kreeg. 747AM, 21.00-23.00u.

Dubbel-O. Oudejaarsspecial met drie ouders die ook vakmatig te maken hebben met opvoeden. Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter, jeugdarts Ben Rensen en de hoofdredacteur van het blad Groter Groeien Yolande de Best praten over de vraag of het opvoeden van kinderen in 2005 anders zal zijn dan aan het begin van 2004. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.