Straatverbod in Brabants dorp tegen gevaarlijke vreugdevuren

`Een Buijserd overleeft wel de winter in Nederland, maar nie in Veen'. Zo luidde de tekst op een bord dat onbekenden gisternacht ophingen aan een lantaarnpaal in het centrum van Veen, in de Brabantse gemeente Wijk en Aalburg.

De bedreiging was gericht aan burgemeester Frans Buijserd, die al geruime tijd op gespannen voet staat met jongeren uit Veen. Het conflict draait om het verbod van de traditionele vreugdevuren van de jeugd bij de jaarwisseling en met Pinksteren.

Buijserd (CDA) wil niet zeggen of hij aangifte doet van de bedreiging, die niet de eerste is aan zijn adres. In augustus zaagden (later opgepakte) jongeren de top af van een koningslinde die op het grasveldje naast de Nederlands-hervormde kerk in Veen stond. De boom was op Koninginnedag geplant ter ere van de geboorte van prinses Amalia. De jongeren lieten een schrijven achter: `Shijt aan Amalia, Fucks the Policie en Buizerd is next'.

De geschrokken Buijserd deed aangifte, zoals hij óók naar de politie stapte toen kort na Pinksteren twee van zijn klassieke auto's in vlammen opgingen.

De vreugdevuren worden al decennialang ontstoken op een pleintje achter de hervormde kerk, waarbij autowrakken worden verbrand. Niet lang na zijn aantreden, vorig jaar, oordeelde Buijserd dat die illegale bezigheden te gevaarlijk waren en slecht voor het milieu. Bovendien klaagden de angstige omwonenden.

In NRC Handelsblad legde burgemeester Buijserd in augustus uit hoe het er precies aan toe gaat bij de vreugdevuren. ,,Jongeren rijden met autowrakken, geprepareerd met ontvlambare vloeistoffen, in op een vuur. Naderen ze de vlammen, dan springen ze uit de wagen. Wat volgt? Explosies en een enorme rookontwikkeling. Je wil niet meemaken wat er zou kunnen gebeuren. Je kunt toestanden krijgen als bij die vreselijke brand in Volendam. Daar heb ik geen zin in. Gelukkig staan de gemeenteraad en veel inwoners van Aalburg achter me.''

Buijserd besloot dat er een punt moest worden gezet achter het feest, maar de jongeren blijven zich daar hardnekkig tegen verzetten.

Afgelopen kerstnacht staken onbekenden in Veen een autowrak in brand, deze week probeerden ze dat opnieuw. Buijserd heeft strenge maatregelen genomen: hij kondigde voor de nacht van oud op nieuw (tussen half elf 's avonds en vijf uur 's ochtends) een straatverbod af voor het pleintje achter de hervormde kerk en de omgeving. Het geldt niet alleen voor personen, ook voor auto's en autowrakken.