Serviërs: niets goeds in 2004

De Serviërs zijn gedesillusioneerd over hun politici – hoe gedesillusioneerd bleek gisteren uit een opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van het blad Politika. 42 procent van de ondervraagden vindt dat 2004 geen enkele positieve gebeurtenis heeft gebracht. Negatieve wel, met name de verdere daling van de levensstandaard, het geweld tegen de Serviërs in Kosovo, in maart, en de mysterieuze dood van twee soldaten in de legerbasis van Topcider in Belgrado in oktober. De persoon die het sterkst een positief stempel op het jaar heeft gedrukt is in de peiling de Servische president Boris Tadic (15,5 procent), gevolgd door premier Vojislav Kostunica (4,3 procent). Maar 36,4 procent wist geen enkele `positieve' politicus te noemen. De persoon die het negatiefst werd beoordeeld zijn ook Tadic (5 procent) en Koštunica (4,7 procent).