Schietend het nieuwe jaar in

Gaspistolen vallen in Nederland onder de wapenwet, maar in Twente luiden jongeren er het nieuwe jaar mee in. ,,Bijna iedereen heeft zo'n ding.''

In de keuken van een huis in het Twentse Vasse, vlakbij de Duitse grens, ligt naast de oudejaarsfoldertjes een negen milimeter pistool op tafel. Het betreft een replica van de Zuid-Afrikaanse Vektor CP 1, het enige verschil is de aangepaste loop.

De 19-jarige eigenaar, die niet met zijn naam in de krant wil omdat het bezit van het pistool in Nederland is verboden, draait een toeter op het pistool en drukt er een knalpatroon in. De jongen doet de schuifpui open, stapt naar buiten, richt het wapen omhoog en haalt de trekker over. Met een knal vliegt de knalpatroon de lucht in, en op een hoogte van circa twintig meter ontploft het met een droge knal. De echo versterft tussen de huizen.

In Nederland zijn de meeste alarmwapens verboden. Alleen de kleine startpistolen die worden gebruikt bij atletiekwedstrijden zijn toegestaan.

Dit verchroomde schietijzer is wel even anders: exclusief het opzetstuk voor knalpatronen is het wapen 17,7 centimeter lang en ongeladen 720 gram zwaar. Deze alarmpistolen zijn verboden omdat ze te echt lijken. Op het bezit staat drie maanden celstraf of een geldboete van 4.500 euro, op het invoeren van de wapens 11.250 euro boete of negen maanden cel.

Toch hebben veel Twentse plattelandsjongeren met de jaarwisseling een dergelijk wapen op zak. De replica's worden een paar kilometer verderop in Duitse doe-het-zelf-winkels aangeschaft. Zoals in de Grenzlandmarkt in Itterbeck, waar een heel scala aan replica's liggen uitgestald. Grofweg kun je de wapens in twee groepen indelen: de kruit- en de gaswapens. Beide varianten kunnen precies hetzelfde, maar de kruitwapens zijn goedkoper (vanaf 35 euro) en lanceren de patroon minder ver. De gaswapens beginnen bij circa 120 euro.

In Duitsland worden de wapens veelal door boeren gebruikt om vogels mee van het land te jagen. ,,Ongeveer 65 procent van de verkopen doen wij aan Nederlanders'', zegt medewerker Kay Dieker van de Grenzlandmarkt. ,,Bovendien kopen die heel veel tegelijk, soms wel voor zeven- of achthonderd euro in een keer. Duitsers doen dat niet.'' De politie in de regio houdt soms extra controles. Maar er zijn veel kleine, regionale wegen waardoor de politie naar eigen zeggen nooit iedereen die de grens oversteekt kan controleren.

,,De politie controleert alleen de grote wegen'', zegt de pistooleigenaar. Bijkomend probleem voor justitie: de alarmwapens worden in Duitsland het hele jaar verkocht.

Toch worden er nog geregeld mensen met illegaal Duits vuurwerk van de weg gehaald. De standaard werkwijze is om het vuurwerk in beslag te nemen en een boete te schikken. ,,Bij bijna iedere controle treffen we wel zo'n pistool aan'', zegt afdelingschef Han Korf van de Twentse politie, die in deze periode belast is met de vuurwerkproblematiek. Meestal treft de politie alleen de knalpatronen aan en hoewel dat geen garantie is dat er thuis een pistool klaarligt – er zijn ook andere manieren om de knalpatronen tot ontploffing te brengen – is het wel een aanwijzing dat de Duitse spullen populair zijn. ,,Bijna iedereen heeft zo'n ding'', zegt de alarmpistoolbezitter. Politieman Korf vindt dat overdreven. . ,,Op die manier praat de jeugd. Dan zouden we wel meer van die wapens aantreffen.''

Soms schieten de jongens ook op elkaar. ,,Vorig jaar ontplofte er op een afstand van vijftien centimeter van mijn been; had ik nog een dikke blauwe plek.'' Volgens hem is het niet echt gevaarlijk. De patroon komt op grotere afstand tot ontploffing als een weggegooid rotje. De explosie is wel een flink stuk harder. De alarmwapenbezitter glunderend: ,,Dit gaat weer een stuk harder dan strijkers.''