Rode Kruis: meer dan 100.000 doden

Het officiële dodental van de Aziatische vloedgolf is vanochtend gestegen tot 85.000. Het Internationale Rode Kruis verwacht dat het aantal doden in alle getroffen landen rond de noordoostelijke punt van de Indische Oceaan samen boven de 100.000 zal uitkomen. Nog vele duizenden mensen worden vermist.

Alleen al op het Indonesische eiland Sumatra zijn volgens de telling van vanochtend van het ministerie van Gezondheid in Jakarta bijna 52.000 mensen om het leven gekomen. Het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk veel hoger: veel gebieden zijn niet bereikt.

Gisteren al waarschuwde de WHO, de Wereldgezondheidsorganistie van de Verenigde Naties, voor een verdubbeling van het dodental door ziektes in de nasleep van de ramp van afgelopen zondag. Volgens de WHO zijn door de vloedgolf zo'n 5 miljoen mensen dakloos geworden.

De autoriteiten in Thailand hebben vanochtend gezegd dat tot dusver 473 buitenlandse vakantiegangers uit 36 landen zijn geteld onder de slachtoffers in de toeristenoorden aan de Thaise westkust. Maar uit mededelingen vanuit verschillende Europese hoofdsteden blijkt dat het aantal doden veel hoger zal uitkomen.

In het Thaise rampgebied zaten mogelijk 3.500 Nederlanders, aldus de Nederlandse ambassadeur in Bangkok, P. Marres. ,,Als we op de statistieken afgaan, bezoeken maandelijks gemiddeld 11.000 Nederlanders Thailand. Maar het is nu hoogseizoen, zodat dit aantal veel hoger zou kunnen zijn. Zeg dat de ene helft daarvan in het noorden van het land verblijft en de andere in het zuiden. Dan is het waarschijnlijk dat er ongeveer 3.500 Nederlanders in dit deel van het land zaten op het moment van de ramp.'' Van vijf Nederlanders is het overlijden bevestigd.

Globaal worden vanuit de Europese landen nog bijna 5.000 toeristen vermist die in Thailand vakantie hielden, van wie 1.500 Zweedse en 1.000 Duitse. De Duitse bondskanselier Schröder, die zijn vakantie voortijdig beëindigde, noemde de ramp ,,een van de ernstigste en meest verschrikkelijke natuurcatastrofes sinds mensenheugenis''. Schröder stelde ook voor de internationale schuldaflossing van Indonesië en Somalië op te schorten.

VN-topman Kofi Annan gaat persoonlijk toezicht houden op de noodhulpacties van de VN. Hij keert daartoe vandaag vervroegd terug van vakantie naar New York. Volgens VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland is tot nu toe ongeveer 220 miljoen dollar aan financiële hulp toegezegd.

Ook los van de VN heeft een groot aantal landen uit alle delen van de wereld hulp toegezegd aan de landen in het getroffen gebied. De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat de Verenigde Staten, Australië, Japan en India een internationale coalitie gevormd hebben die de hulpoperatie in Zuidoost-Azië moet coördineren. Op een persconferentie vanuit Texas zei Bush ervan overtuigd te zijn dat ook andere landen zich bij de coalitie zullen voegen. Ook in de landen aan de Afrikaanse oostkust die werden geraakt door de tsunami is hulp nodig. Een team van de VN constateerde dat hele dorpen in Somalië zijn weggevaagd door het water; 50.000 mensen hebben hulp nodig.

Reportages en achtergrondpagina 4 en 5

nu kans op vredepagina 6

hoofdartikelpagina 7

www.nrc.nldossier Tsunami