Rambo Kadyrov mag zich een held noemen

Ramzan Kadyrov, vice-premier van Tsjetsjenië, mag zich een held noemen. President Vladimir Poetin van Rusland benoemde hem gisteren tot Held van de Russische Federatie – tot consternatie van mensenrechtengroepen.

De 28-jarige Kadyrov kreeg het lijntje om ,,zijn moed en heroïek'' in de strijd tegen het terrorisme, zo liet het Kremlin weten. Kadyrov verwelkomde de onderscheiding als ,,een welverdiende beloning voor al diegenen die in de strijd tegen het internationale terrorisme en de verdediging van de belangen van Rusland zijn gevallen'', een verwijzing naar zijn vader, Achmad Kadyrov, de pro-Russische president van Tsjetsjenië die in mei van dit jaar bij een bomaanslag in het stadion van Grozny werd vermoord.

Ramzan Kadyrov is leider van de naar hem genoemde kadyrovtsi, een twee- tot vierduizend man sterke groep commando's die in naam tegen de Tsjetsjeense rebellen vechten, maar die zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig maken aan buitenproportioneel geweld tegen iedereen die ze verdenken van steun aan het verzet. De kadyrovtsi, die volledig buiten de controle van het Russische leger opereren, worden verantwoordelijk gehouden voor talrijke moorden, ontvoeringen en roofovervallen. Volgens bronnen in Grozny is Kadyrov persoonlijk bij veel van die misdrijven betrokken. Russische soldaten zeggen even veel tijd en moeite kwijt te zijn met de bestrijding van Kadyrovs paramilitairen als met de bestrijding van de rebellen. Tatjana Loksjina van de mensenrechtenorganisatie Helsinki Groep zei gisteren dat het lintje voor Kadyrov ,,de onderscheiding Held van Rusland in diskrediet brengt''. ,,Als Rusland zulke helden heeft is het moeilijk te zeggen tot welk niveau ons land is afgezakt. Ik heb veel in Tsjetsjenië gewerkt. Het is heel moeilijk mij te choqueren. Maar dit had ik niet verwacht.''

Kadyrov, een bokser, trad voor het eerst op de voorgrond na de moord op zijn vader in mei. Hij verscheen met president Poetin op de televisie en werd benoemd tot eerste vice-premier van Tsjetsjenië. Hij zou volgens waarnemers bij de presidentsverkiezingen ongetwijfeld tot opvolger van zijn vader zijn gekozen als hij kandidaat zou zijn geweest. Maar die kandidatuur ging niet door omdat hij te jong is: volgens de wet moet een president in Tsjetsjenië dertig jaar of ouder zijn. Algemeen wordt aangenomen dat Kadyrov de macht in Tsjetsjenië overneemt zodra hij dertig is.