Prijs van olie stijgt verder na aanslagen

De olieprijs sluit het jaar af op typische wijze, hectisch. De olieprijs steeg gisteren en vanmorgen flink nadat militanten een aanslag pleegden op het ministerie van Binnenlandse zaken van Saoedi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent.

De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee steeg vanmorgen 48 cent tot 39,65 dollar. De Amerikaanse WTI-olie noteerde gisteren al een stijging van 2 dollar en daalde vanmorgen licht met 24 cent tot 43,50 dollar.

De prijzen zijn de laatste maanden weer wat gedaald nadat er in de zomer en herfst torenhoge niveau's werden bereikt. De angst voor aanslagen, een dreigend tekort en diverse orkanen in de Golf van Mexico deden de Amerikaanse olie toen tot bijna 55 dollar per vat stijgen en de Brent tot boven de 51 dollar per vat.

De dure olie zorgden echter voor een vertraging van de economische groei in veel landen wardoor de vraag afnam en de prijs daalde. De huidige prijzen liggen echter nog altijd ver boven het gemiddelde niveau van de afgelopen twintig jaar.

De aanslag gisteren in Saoedi-Arabië was de tweede aanslag deze maand van militante moslims en de zoveelste in een lange reeks van terroristische acties welke begonnen in mei 2003. Bij deze aanslagen werden al 170 mensen gedood, waaronder een aantal westerlingen. Gisteren werden er door de Saoedische politie zeven terroristen gedood en vijf mensen vonden de dood bij de aanslagen. Het aantal slachtoffers bleef beperkt omdat de aanslagen in de avonduren plaatsvonden en weinig mensen in de omgeving aanwezig waren.

Vooralsnog hebben de aanslagen geen impact gehad op de olietoevoer vanuit Saoedi-Arabië. Ze hebben wel gezorgd voor een toenemende onrust over de dagelijkse productie van het land. Saoedi-Arabië produceert dagelijks meer dan 9 miljoen vatenruwe olie – meer dat 10 procent van de wereldwijde productie – en geen ander land heeft grotere oliereserves dan het koninkrijk.

Ook is Saoedi-Arabië het enige land dat een reservecapaciteit heeft dat het om korte termijn kan inzetten. Het afgelopen jar gebruikte de Saoediërs deze ruimte om de olieproductie op te voeren in een poging de prijs wat te drukken.

achtergrond: pagina 16