Premier Oekraïne houdt vol

Viktor Janoekovitsj, de Oekraïense premier die deze maand werd verslagen bij de presidentsverkiezingen, ziet zich toenemend in het nauw gedrongen. Maar hij weigert nog steeds zijn nederlaag toe te geven en hij blijft eveneens bij zijn weigering als premier af te treden.

Het Oekraïense Hooggerechtshof wees gisteren en vandaag drie van de vier klachten die Janoekovitsj tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft ingediend, van de hand. De andere klacht word nog bestudeerd, maar algemeen wordt aangenomen dat ook die wordt afgewezen. Janoekovitsj verloor gisteren ook een belangrijke aanhanger in de regering, vice-premier Andrej Kljoejev. Hij werd door de vertrekkende president Koetsjma om procedurele redenen ontslagen. De premier slaagde er zowel gisteren als vandaag niet in zijn regering bijeen te roepen, als gevolg van een blokkade van de regeringsgebouwen door aanhangers van Viktor Joesjtsjenko, winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag.

Niettemin blijft Janoekovitsj volhouden. Hij wil, zo zei hij gisteren, aanblijven als premier, ook al heeft het parlement een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen en heeft vertrekkend president Leonid Koetsjma hem met verlof gestuurd. ,,Ik dien uit principe mijn ontslag niet in. Ik weet wel waarom ze [de aanhangers van Joesjtsjenko] blijven aandringen, Ze rillen van angst.'' Janoekovitsj klaagde wel dat regeren steeds moeilijker wordt: ,,Nu de revanchisten en de autoriteiten die tot elke prijs aan de macht willen blijven een loopje nemen met de grondwet en de wet, is het moeilijk, zo niet onmogelijk, het beleid uit te voeren dat ik in het belang van het land wil voeren.''

Janoekovitsj bleef bij zijn weigering, de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Hij wees een oproep daartoe van president Koetsjma van de hand. De uitslag van de verkiezingen bestempelde de premier als ,,een machtsgreep volgens een scenario dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is geschreven en dat al is uitgeprobeerd in Joegoslavië, Georgië en Roemenië''.