Nederlanders vermist: 25 à 30

In Thailand worden op dit moment 25 à 30 Nederlanders vermist, naar wie actief wordt gezocht. Dat zei de Nederlandse ambassadeur in Bangkok, Pieter Marres, gisteren in het tv-programma Nova. Hij sprak van een eerste schatting. ,,Er zullen zeker nog mensen bijkomen.''

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog geen schatting geven van het totale aantal Nederlanders dat vermist wordt. ,,Bij het crisiscentrum komen nog steeds meldingen van vermissingen binnen, maar er worden ook mensen die als vermist waren opgegeven weer teruggevonden. Het aantal fluctueert dus.'' Tot nu toe zijn er volgens een woordvoerder bij het crisiscentrum in Den Haag zo'n 2.300 telefoontjes binnengekomen. Het ministerie roept iedereen die erin geslaagd is familieleden of bekenden te bereiken op dit te melden.

Het officiële dodental van Nederlanders in Azië stond vanmiddag op vijf. Buitenlandse Zaken meldt vier Nederlandse doden in Thailand en één in Sri Lanka. Het ministerie meldt alleen doden die geïdentificeerd zijn en van wie de familieleden zijn ingelicht. Het ministerie trekt meldingen van Thaise autoriteiten over hogere dodenaantallen nog na. ,,Het aantal Nederlandse doden kan zeker nog stijgen'', aldus het ministerie.

Volgens ambassadeur Marres zijn nog lang niet alle lijken geborgen en wordt de identificatie steeds moeilijker. ,,Het is onontkoombaar dat er mensen vermist zullen blijven.'' Hij schat dat er op het moment van de ramp zo'n 3.500 Nederlanders in het getroffen gebied in Thailand bevonden.

Het rampenidentificatieteam van het Korps Landelijke Politiediensten is met een team van dertig man in het Thaise Khaolak aangekomen en is vandaag begonnen met de identificatie van Nederlandse slachtoffers.

Het ministerie van Defensie meldt dat vanmorgen een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vanaf vliegveld Eindhoven naar Thailand is vertrokken om Nederlandse gewonden op te halen. Het toestel wordt morgen rond middernacht terug verwacht. Het is ingezet op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANWB. Tot nu toe zijn er alleen nog Nederlanders teruggekeerd met door reisbureaus gecharterde toestellen en met lijnvluchten.

Ook het Belgische leger brengt Nederlanders terug uit het gebied. Een toestel uit Sri Lanka werd vanmiddag op de Belgische legerluchthaven Melsbroek verwacht.