Mogelijk acties bij Brantano-schoenen

FNV Bondgenoten dreigt met acties bij schoenenwinkelketen Brantano. Het Belgische bedrijf sluit al zijn schoenenwinkels in Nederland, veertig vestigingen met in totaal 240 werknemers, en weigert afspraken te maken over een sociaal plan, zo verwijt de vakbond Brantano.

Volgens FNV Bondgenoten heeft het personeel de bestuurders van Brantano tot morgenmiddag 12:00 uur de tijd gegeven om contact op te nemen met de vakbond. Gebeurt dit niet, dan wordt overgegaan tot actie, zo dreigt de vakbond.

Brantano kon vanochtend niet bereikt worden voor een reactie.

De winkelpanden worden overgenomen door het in Hong Kong gevestigde A.S. Watson dat onder meer de drogisterijketen Kruidvat exploiteert. De werknemers van Brantano hebben de mogelijkheid gekregen om bij de nieuwe eigenaar, in een drogisterij, aan de slag te gaan.

Volgens FNV Bondgenoten is het niet zeker of iedere werknemer omgeschoold kan worden en of alle personeelsleden dit ook willen. Ook bestaat de kans dat werknemers moeten verhuizen omdat zij overgeplaatst worden naar een ander filiaal.

Het is nu al bekend dat enkele tientallen werknemers die kans om over te stappen niet krijgen. Het gaat daarbij om werknemers boven de zestig jaar, chauffeurs en arbeidsongeschikten.

FNV Bondgenoten werd door zijn leden ingelicht over de sluiting. De leden kregen op vrijdag 10 december te horen dat zij hun baan kwijt zouden raken. Zij moesten op de eerstvolgende werkdag, maandag 13 december, een ondertekend contract inleveren voor een nieuwe baan bij A.S. Watson.

Brantano sluit haar Nederlandse schoenenwinkels omdat zij niet meer in het bedrijfsconcept passen. De vestigingen die het bedrijf in het buitenland heeft zijn veelal gevestigd in buitenwijken terwijl de Nederlandse winkels voornamelijk in de binnenstad zitten.