Kosovo-Albanezen gefusilleerd

De ongeveer achthonderd Kosovo-Albanezen, wier lijken drie jaar geleden in een massagraf in Batajnica bij Belgrado, werden gevonden, zijn geëxecuteerd tijdens het conflict om Kosovo in 1998 en 1999. Dat meldde gisteren de Servische justitie. ,,Autopsie heeft uitgewezen dat ze zijn gefusilleerd'', aldus een openbare aanklager. 350 slachtoffers konden worden geïdentificeerd. Het onderzoek naar de daders is nog gaande. Gisteren meldde de mensenrechtenactiviste Nataša Kandic dat onderzoek van haar organisatie Fonds voor Humanitair Recht heeft uitgewezen dat oorlogsmisdaden in Kosovo in 1998 en 1999, en het uitwissen van de sporen, vooral het werk waren van de Servische politie, die opereerde op last van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Vlajko Stojiljkovic. Deze pleegde in 2002 zelfmoord op de trappen van het parlementsgebouw in Belgrado.