Kartelpolitie verlaagt boetes garnalenhandel

De kartelautoriteit NMa heeft de boetes voor acht bedrijven en acht producentenorganisaties in de garnalenhandel verlaagd na een bezwaarprocedure van bijna twee jaar. Dat heeft de NMa bekendgemaakt. De boetes waren opgelegd, omdat de bedrijven afspraken hadden gemaakt over de vangst van garnalen in de Noordzee en over de prijzen. Het totale boetebedrag is teruggebracht van 13,8 miljoen euro tot 6,2 miljoen. De boetes die aan vijf kleinere garnalenhandelaren waren opgelegd, zijn ingetrokken. Het gaat om acht Nederlandse groothandelaren en vier Nederlandse, één Deense en drie Duitse producentenorganisaties. De boetes worden verlaagd, omdat de partijen met nieuwe feiten zijn gekomen over de omzetten waarop de boete betrekking heeft. Deze omzet, de inkoop van Noordzee-garnalen, bleek veel lager dan eerder werd aangenomen. Ook zegt de NMa rekening te houden met de financiële positie van de betrokken producentenorganisaties.