Giro 555: 2,7 mln

De inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties in Nederland heeft tot nu toe 2,7 miljoen euro opgeleverd. Het gironummer (555) is zondagavond geopend en sinds maandag worden spotjes op radio en televisie uitgezonden. Een deel van de opbrengst is al doorgesluisd naar lokale organisaties in Azië, die het direct kunnen inzetten voor noodhulp.

Volgende week donderdag houden de publieke omroep en de commerciële zenders RTL4 en SBS6 een gezamenlijke tv-actie voor de slachtoffers van de tsunami. Een dergelijke actie voor Kosovo leverde in 1999 52 miljoen euro op.

Ook andere media zamelen geld in. Muziekzender TMF haalde onder sms'ende jongeren de afgelopen dagen 52.000 euro op. De luisteraars van de `Top 2000' op Radio 2 houden een inzamelingsactie onder het motto `2000 cent voor 2000 platen'.

Andere initiatieven ontstonden onder meer in de gemeente Hoorn die één euro per inwoner doneerde en andere gemeenten opriep dit voorbeeld te volgen, en in Overijssel (`Twente voor Azië'). Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep vanochtend het Nederlands bedrijfsleven op waar mogelijk hulp te bieden aan Azië.