Gedetineerden verhuisd om slechte lucht in Groningse cellen

Bijna de helft van de 110 cellen in het huis van bewaring in de stad Groningen is ontruimd omdat de luchtafvoer onvoldoende bleek te zijn. Een deel van de gevangenen is inmiddels overgeplaatst naar andere inrichtingen.

Vorige week vonden metingen plaats in de cellen, waaruit bleek dat de luchtcirculatie niet aan de vereiste normen voldeed. De metingen vonden plaats om te kijken of er in de cellen twee gedetineerden geplaatst konden worden.

Volgens algemeen directeur R.Kievitsbosch van Penitentiaire Inrichtingen Noord, waaronder het Groningse huis van bewaring valt, bleek aanvankelijk in zestien cellen te weinig verse lucht voor twee personen naar binnen te komen. Vervolgens werd in alle andere cellen ook gemeten, waarna bleek dat in 48 cellen het ventilatiesysteem niet aan de vereiste normen voldeed, ook niet voor de aanwezigheid van één gevangene. Besloten is toen deze cellen te sluiten. De overige 52 cellen voldoen wel aan de norm.

Het hoofdgebouw van het huis van bewaring in Groningen dateert uit 1884; in 1960 werd er een complex boven en naast het oorspronkelijke pand bijgebouwd. Een oplossing is er vooralsnog niet omdat er asbest in de cellen zit, aldus Kievitsbosch. ,,Als je de ventilatiekanalen aanpakt en daarin gaat boren, komen er asbestvezels vrij en dat risico willen we absoluut niet nemen.''

Daarom zijn de 48 cellen buiten gebruik gesteld. Er liep al een onderzoek naar de algehele staat van onderhoud van het gebouw, aldus de algemeen directeur. De uitkomsten daarvan worden over twee maanden verwacht. Kievitsbosch: ,,We kijken nu of renovatie nog loont of dat nieuwbouw nodig is.''

De gedetineerden, die mogen roken op hun cel, hadden volgens hem overigens niet geklaagd over een slechte ventilatie. Hij verklaart dat ze begripvol op hun overplaatsing hebben gereageerd. ,,Ze vinden het logisch dat ze ergens anders heen gaan, omdat dit over de kwaliteit van hun cel gaat.''