Files langer in 2004

Lengte en duur van de files op de Nederlandse wegen zijn het afgelopen jaar met 11 procent gestegen in vergelijking met 2003, zo heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat gisteren bekendgemaakt.

De helft van de stijging valt te verklaren uit een combinatie van veel verkeer en slecht weer. Vooral in de ,,extreem drukke maand'' november was de zogenoemde filezwaarte daardoor hoog. Voor extra files zorgden ook de werkzaamheden aan de gladde wegen in Zuid-Holland. Er waren minder files als gevolg van ongevallen en wegwerkzaamheden.

De zwaarte van een file wordt berekend door de tijdsduur van een file tussen melding en oplossen (in minuten) te vermenigvuldigen met de gemiddelde lengte ervan (in kilometers). De som van de filezwaartes in 2004 is 11 procent hoger dan in 2003.

De drukste dag was 26 februari, met sneeuwval tijdens de ochtendspits. De tweede drukste dag was 18 november, met veel aanrijdingen door zware regenval.

Nummer één in de file-toptien blijft de A2 tussen Utrecht en Den Bosch ter hoogte van Everdingen, in de richting van Den Bosch. Op de tweede plaats staat ongeveer hetzelfde weggedeelte, maar dan in omgekeerde richting ter hoogte van Culemborg.

Dit komt door werkzaamheden aan een waterkering, de Diefdijk, en door de aanleg van een derde rijstrook.