Eenderde doden is kind

Ruim eenderde van de naar schatting 80.000 dodelijke slachtoffers van de natuurramp in Zuidoost-Azië zijn kinderen. Meer dan een miljoen kinderen zijn daarnaast wees geworden, dakloos of dreigen te sterven van de honger.

Dat zeggen verschillende hulporganisaties. ,,Als je naar de demografische gegevens kijkt, zijn dit landen met grote percentages jongeren – in sommige landen 30 procent, en in andere zelfs 50 procent'', zo zei Carol Bellamy, secretaris-generaal van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, gisteren tijdens een persconferentie.

De meeste omgekomen kinderen konden niet snel genoeg rennen, waren ook de eersten die slachtoffer werden van het wassende water en konden ook niet tegen de sterke stroming in zwemmen, zo hoorde Bellamy van ooggetuigen. Doordat scholen zondag dicht waren, speelden veel kinderen op de getroffen stranden.

Unicefs grootste zorg is nu ,,kinderen in leven te houden''. ,,Stilstaand water kan net zo schadelijk zijn als snel stromend water'', zei Bellamy. ,,Met andere woorden, het water dat vanuit de zee kwam en zovelen doodde, is nu het stilstaat een broedplaats voor ziekten, malaria, dengue, cholera en diarree.'' Kinderen zijn voor al deze ziekten vatbaar.

Daarnaast probeert Unicef gezinnen te verenigen en familie van wezen op te zoeken. ,,Het eerste dat we nu moeten doen is niet afzonderlijke zorg regelen, maar uitzoeken of er familieleden zijn. Natuurlijk, ouders zou het beste zijn, of buren.'' Het kinderfonds werkt in het veld samen met leerkrachten. ,,Bij diegenen van wie we geen familie of bekenden kunnen vinden, moeten we alternatieve zorg vinden, maar er zijn manieren om kinderen te herenigen met hun familie. We hebben ervaring met andere soorten crises, oorlogen of natuurrampen.''

Hulporganisaties en antropologen waarschuwen daarnaast voor een ,,volkenkundige ramp'' op de tot India behorende Andamanen en Nicobaren. Het aantal doden op deze eilanden loopt volgens schattingen in de vele duizenden. Op de eilanden leven unieke stammen, waaronder de Onges (100 man), de Jarawa (266), de Shompen (250) en de Sentinelezen (100 man). Volgens de krant The Times of India dreigt er ,,een wereld voorgoed te verdwijnen''.

De semi-nomadische stammen, die zelfvoorzienend zijn en leven van jagen en vissen, waren al relatief klein nadat Britse kolonisten hen doodden met wapens en besmettelijke ziekten. ,,Ze zijn een belangrijke link met ons prehistorisch verleden. Als ze zijn omgekomen, verliest niet alleen India, maar ook de rest van de wereld een stukje van zijn fantastische heterogeniteit'', aldus Ajoy Bagchi die jarenlang met de stammen werkte.

Voor de Jarawa, de Shompen en de Groot Andamanezen is er nog enige hoop, omdat deze stammen in wat hoger geleden gebieden leven, zo denkt Bagchi. (AP, BBC, Reuters)