Duitsland rouwt om zijn doden

In het Zuidoost-Aziatische rampgebied worden rond 1.000 Duitse toeristen vermist. Dat heeft kanselier Gerhard Schröder gisteren gezegd. Op Duitse overheidsgebouwen hangen tot 3 januari de vlaggen halfstok.

Tot dusverre zijn in het rampgebied in totaal 212 omgekomen toeristen uit in totaal 25 landen geteld; er worden er volgens officiële opgaven van de landen in de regio 4.836 vermist. Onder de geïdentificeerde doden zijn 26 Duitsers, 26 Britten, twintig Fransen, twintig Noren en vijf Nederlanders. De Zweden vermissen nog 1500 landgenoten. De Zweedse media hebben de regering heftig gekritiseerd omdat ze te laat op de ramp zou hebben gereageerd. In Noorwegen wordt melding gemaakt van 930 vermiste Noren, maar de regeringen van de betrokken landen houden het aantal vermiste Noren op 464. Er worden ook zeshonderd Italianen vermist.

De Verenigde Staten, Australië, Japan en India hebben een internationale coalitie gevormd die de hulpoperatie in Zuidoost-Azië moeten coördineren. Dat zei de Amerikaanse president Bush gisteren tijdens een persconferentie vanaf zijn boerderij in Texas. Bush zei met de leiders in de door de tsunami getroffen regio te hebben gesproken en hen te steunen. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat ook andere landen zich bij de coalitie zouden voegen.

De Amerikaanse president riep verder op tot de aanschaf van een waarschuwingssysteem om zulk een ,,verschrikkelijke ramp'' te voorkomen. Bij de ramp zijn twaalf Amerikanen omgekomen. Honderd worden er nog vermist.

Bondskanselier Schröder zei ervan uit te gaan dat honderden Duitsers zijn omgekomen. De kanselier, die gisteren zijn vakantie voortijdig beëindigde, noemde de ramp ,,een van de ernstigste en meest verschrikkelijke natuurcatastrofes sinds mensenheugenis.''

Volgens Duitse reisbureaus verbleven in totaal achtduizend Duitse toeristen in de getroffen gebieden. Onder Duitsers was onder andere de Thaise badplaats Khao Lak, ten noorden van Phuket, een geliefd vakantieoord. Alleen al in het volledig weggevaagde Sofitel Magic Lagoon verbleven tweehonderd Duitse gasten. in Thailand alleen al worden zeshonderd Duitse toeristen vermist.

Een bezoek van de Duitse regering aan het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Symphoniker, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het EU-lidmaatschap van Oostenrijk, werd afgeblazen. De Duitse regering komt woensdag in spoedzitting bijeen.

Een zichtbaar aangeslagen kanselier deed vanuit een crisiscentrum in het ministerie van Buitenlandse Zaken een beroep op de bevolking om geld te doneren voor de slachtoffers. ,,Ook kleine bedragen zijn belangrijk en waardevol.'' Minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, riep op dit jaar geen vuurwerk te kopen en het geld naar Azië te sturen.

Duitsland heeft inmiddels twintig miljoen euro noodhulp toegezegd en wil zich in de Club van Parijs sterk maken voor een schuldenmoratorium voor Indonesië en Somalië. Het Duitse leger heeft `vliegende ziekenhuizen' ingezet om zwaargewonde EU-burgers op te halen. Schröder: ,,We zullen alles doen waartoe dit land in staat is. We moeten het voor elkaar krijgen om op grote schaal te helpen.''

De Duitse omroepen bereiden tv-avonden voor om geld in te zamelen. De commerciële zender Sat1. zal al op 6 januari een benefietgala uitzenden. Publieke omroepen en commerciële stations hebben oproepen om samen te werken van de hand gewezen.

Duitse commentatoren gaan er gezien het grote aantal Duitse slachtoffers van uit dat de ramp in Azië de grootste natuurramp is die Duitsland ooit heeft getroffen.

    • Michel Kerres