Dieren overleven

In Sri Lanka zijn zeker 24.000 mensen om het leven gekomen als gevolg van de tsunami van zondag, maar geen wilde dieren.

In een natuurgebied aan de oostkust van het eiland – het grootste van Sri Lanka – werden zondag veertig toeristen door de tsunami verrast. Zijn kwamen om het leven. Maar er werden geen dode olifanten of luipaarden aangetroffen. ,,We vonden zelfs geen dode haas of konijn'', zo zei gisteren in Colombo H.D.Ratnayake, plaatsvervangend hoofd van de dienst voor natuurbehoud in Sri Lanka.

,,Ik denk dat dieren kunnen voelen dat er een ramp in aantocht is'', zei Ratnayake. ,,Ze hebben een zesde zintuig. Ze weten wanneer er dingen te gebeuren staan.''

De tsunami overspoelde het Yala National Park in Sri Lanka tot drie kilometer landinwaarts. In het gebied leven honderden olifanten en talloze andere dieren, waaronder luipaarden en andere katachtigen. Maar er werd niet een dood dier gevonden. ,,Er zijn veel anecdotes over honden die gaan blaffen en vogels die wegvliegen voordat vulkanen uitbarsten of de aarde gaat beven. Maar er zijn geen bewijzen'', aldus Matthew van Lierop, deskundige op het gebied van gedrag van dieren bij de dierentuin van Johannesburg in Zuid-Afrika. ,,Er zijn geen specifieke studies omdat dit soort dingen in laboratoria niet na te bootsen zijn.'' Volgens Clive Walker, die een aantal boeken heeft geschreven over de Afrikaanse dierenwereld, hebben voral vogels het vermogen rampen te voelen aankomen. Dieren vertrouwen overigens op bekende zintuigen als hun gehoor of hun geur als het erom gaat roofdieren tijdig te ontdekken.

De Romeinen meenden dat uilen naderend onheil konden aangeven en veel oude culturen beschouwen olifanten als heilige dieren met speciale macht of een uniek vermogen. (Reuters)