Biederman overleden

De Amerikaanse kunstenaar Charles Biederman, bekend om zijn geometrische schilderijen en kleurrijke reliëfs, is zondag op 98-jarige leeftijd overleden op zijn boerderij in Red Wing, Minnesota.

Biederman, zoon van Tsjechische immigranten, was een groot bewonderaar van De Stijl en het Russisch constructivisme. In 1936 verbleef hij enkele maanden in Parijs en ontmoette daar kunstenaars als Picasso, Mondriaan, Miro en Brancusi. Zes jaar later verhuisde hij naar het platteland van Minnesota, waar hij decennialang vrijwel dagelijks op een heuvel achter zijn huis te vinden was om inspiratie te vinden in het landschap. Volgens Biederman vond de kunst zijn oorsprong in de natuur, en rekende kunstenaars als Cézanne en Monet tot zijn grote voorbeelden. Ook schreef hij regelmatig over kunst en kunstgeschiedenis, veelal in in eigen beheer uitgegeven boekjes.

Hoewel werken van Biederman zich bevinden in het MOMA in New York en de Tate Gallery in Londen noemde hij zichzelf ooit ,,de beroemdste onbekende kunstenaar van Amerika''. Een groot deel van zijn schilderijen, schetsen en reliefs heeft hij nagelaten aan het Frederick R. Weisman Art Museum in Minneapolis.