Bezoek theaters Broadway gestegen

Broadway, de theaterwijk van New York, heeft dit jaar goede zaken gedaan. De kaartverkoop is voor het eerst na drie jaar weer terug op het niveau van vóór 11 september 2001, de dag waarop de torens van het World Trade Center werden getroffen. Mede door de lage koers van de dollar trok New York dit jaar 1,2 miljoen buitenlandse toeristen – bijna twee keer zo veel als het aantal dat vorig jaar kwam.

De kaartverkoop groeide dit jaar met 3 procent, van 11,1 naar 11,3 miljoen. De omzet steeg van 725 miljoen dollar naar 749 miljoen. Alleen het laatste kwartaal van dit jaar is het iets minder goed gegaan. Dat is volgens de theaterbranche te wijten aan het feit, dat een aantal musicals werd vervangen door soloshows die doorgaans iets minder publiek trekken. De enige uitzondering op die regel is de autobiografische solovoorstelling 700 Sundays van Billy Crystal, onder meer bekend als Oscar-presentator. Zijn show is een hit. Ook werkt de kalender ditmaal niet mee: de laatste weekends van het jaar zijn altijd topdagen, maar dit jaar vallen die weekends samen met de feestdagen.

Broadway is echter optimistisch gestemd over de premières van de komende maanden. De eerste is de musical Good Vibrations met meer dan dertig hits van de Beach Boys – een productie van het mede door Joop van den Ende geleide theaterbedrijf Dodger Stage Holding, die op 27 januari in première gaat. Een maand later volgt Spamalot, de musicalversie van de film Monty Python and the Holy Grail. Ook verschijnen enkele Hollywood-sterren in toneelstukken: Denzel Washington in Julius Ceasar, Kathleen Turner in Who's afraid of Virgibia Woolf? en Jessica Lange in The Glass Menagerie. ,,Als het voorjaar goed is, komen we weer op het niveau van het seizoen 2000-2001, wat een recordseizoen was,'' aldus president Jed Bernstein van de League of American Theatres.