Belgen repatriëren miljarden euro

Niemand weet precies hoeveel geld de Belgen in 2004 hebben gerepatrieerd. Maar het staat vast dat het in de vele miljarden loopt. En de effecten zijn ook duidelijk. De effectenbeurs Euronext Brussel presteerde met een stijging van zo'n 30 procent van de BEL-20-index, de Belgische beursgraadmeter, uitzonderlijk goed. En de Belgische economie groeide met 2,7 procent, vooral door aanwakkerende consumptie, veel uitbundiger dan die in de buurlanden.

De ING Bank in België schatte onlangs dat afgelopen jaar zo'n 8 miljard euro uit het buitenland is teruggekomen. ,,Maar het kan ook een pak meer geld zijn, want het was een vingeroefening'', zegt Ivan van de Cloot van de ING-studiedienst. Het gaat om zwart, grijs en wit geld.

Dit jaar konden de Belgen in het kader van een fiscale amnestie – die om politieke redenen `eenmalige bevrijdende aangifte' heet – hun grijze en zwarte spaargeld tegen een verlaagd boetetarief terughalen van een buitenlandse rekening. Bij grijs geld (waarover inkomstenbelasting of successierechten zijn betaald) wordt het boetetarief alleen over niet opgegeven kapitaalopbrengsten geheven. Half december was volgens het ministerie van Financiën 1,12 miljard euro via de amnestieregeling aangegeven, veel minder dan waarop was gerekend.

Daarnaast brachten de Belgen ten minste 7 miljard aan wit kapitaal terug vooruitlopend op de Europese regeling voor belasting op spaargelden. Volgens de regeling gaan landen als Luxemburg vanaf 2005 een tot 2013 jaarlijks oplopende bronbelasting heffen op spaargelden van buitenlandse EU-ingezetenen. Hierdoor is het voor Belgen straks niet meer interessant hun geld op een Luxemburgse bankrekening te zetten.

Een deel van het teruggehaalde geld is volgens analisten in aandelen geïnvesteerd op de Brusselse beurs. Dat heeft bijgedragen aan de stijging van de BEL-20, die ook door goede prestaties van Belgische bedrijven en de beursgang van Belgacom aan populariteit won. Daarnaast hebben de Belgen in 2004 een deel van het gerepatrieerde geld uitgegeven, wat de economische groei heeft opgejaagd.

Ook volgend jaar zal volgens de Nationale Bank de consumptie met 2,2 procent stijgen. Dat is mede een gevolg van belastingverlagingen. Volgens de Nationale Bank droeg ook het jarenlange budgettaire evenwicht van de Belgische overheid gunstig bij aan het consumentenvertrouwen.