Akkoord over regering in Israël

In Israël is vandaag een constitutioneel probleem opgelost dat de vorming van een coalitieregering van Likud met de Arbeidspartij van Shimon Peres in de weg stond.

Premier en Likud-leider Ariel Sharon bereikten onlangs een akkoord met Peres over de vorming van een nieuwe regering. Maar Peres eiste in dat akkoord de functie van vice-premier op. Die functie was echter al gereserveerd voor Ehud Olmert, lid van Lukud.

De basiswet – de grondwet van Israël – bepaalt echter dat er maar één vice-premier kan zijn. Omdat Peres zijn eis niet liet vallen, kon de beoogde coalitie niet tot stand komen.

In overleg tussen de partijleiders Sharon en Peres werd vandaag overeenstemming bereikt over een juridische formule die het grondwettelijk probleem omzeilt en die Peres toch in staat stelt in de regering te gaan zitten: hij wordt plaatsvervanger van de premier Sharon.

Aanvankelijk had de leider van de Arbeidspartij nog geëist dat de basiswet zou worden aangepast, maar zowel parlementariërs als juristen vonden zo'n wijziging te radicaal voor een politieke benoeming. In de nu overeengekomen formule kan Olmert vice-premier blijven.

In Israël wordt verwacht dat de nieuwe regering in de loop van volgende week zal kunnen aantreden. Peres heeft zijn steun betuigd voor Sharons plan om volgend jaar alle 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te verwijderen. Op de westelijke Jordaanoever worden vier (van de in totaal 120) nederzettingen ontmanteld.

Olmert pleitte gisteren voor een verdere ontmanteling van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever als de terugtrekking van de kolonisten uuit de Gazastrook achter de rug is. In een vraaggesprek met de Jerusalem Post noemde hij die verdere terugtrekking een belang van Israël.

Hij zei er niet bij aan hoeveel te ontmantelen nederzettingen hij denkt en gaf ook een tijdschema. Volgens Olmert kan Israël zijn joodse karakter alleen behouden en tegelijkertijd de internationale druk op Israël kan wegnemen als het meer bezet gebied opgeeft. In de 120 nederzettingen op de westelijke Jordaanoever wonen in totaal 240.000 kolonisten.

In het vluchtelingenkamp van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, heeft het Israëlische leger sinds gisteren vijf Palestijnen doodgeschoten. Het leger is in het kamp aan een operatie begonnen tegen Palestijnen die raket- en granaataanvallen plegen op Israëlische doelen en op joodse kolonisten in de Gazastrook. Vijf andere Palestijnen zijn gewond geraakt.