Aanslagen en gevechten in Riad

Bij een bestorming van een huis door veiligheidstroepen in de Saoedische hoofdstad Riad zijn volgens de Saoedische politie gisteren zeven mensen gedood. De politie spreekt van extremisten.

De gedode mannen zouden betrokken zijn geweest bij twee bomaanslagen die eerder op de avond plaatsvonden in Riad. Bij deze aanslagen zijn zeker vijf mensen omgekomen.

De eerste explosie vond plaats in de buurt van het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. Na een mislukte poging het ministerie met een met explosieven volgeladen auto te bestormen, openden bewakers van het gebouw het vuur op de auto. Bij deze actie zou één dode zijn gevallen.

Bij de tweede bomexplosie van gisteren kwamen vier mensen om, onder wie twee leden van speciale veiligheidstroepen. Een auto explodeerde bij de ingang van een basis van deze veiligheidstroepen. De bestuurder had geprobeerd de basis binnen te rijden. Ook hierna volgde een beschieting door bewakers van het terrein.

Het aantal slachtoffers van de explosies bleef volgens de autoriteiten beperkt, omdat de aanslagen 's avonds plaatsvonden en de gebouwen grotendeels verlaten waren.

De regering van Saoedi-Arabië maakt al langere tijd jacht op moslimextremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor een serie aanslagen die sinds mei vorig jaar meer dan honderd mensen het leven hebben gekost. Inmiddels zijn al honderden extremisten gedood of aangehouden door de Saoedische veiligheidsdiensten.