15 jaar cel voor moord op advocaat

De rechtbank in Zutphen heeft een 18-jarige man uit Gendringen veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op een Doetinchemse advocaat, in juni 2004.

De 34-jarige advocaat was in zijn kantoor met messteken om het leven gebracht. De advocaat behartigde de belangen van de moeder van de verdachte in een echtscheidingsprocedure. De 18-jarige zoon, die na de scheiding bij zijn vader was blijven wonen, kon moeilijk accepteren dat zijn moeder hem drie jaar eerder had verlaten. Hij had de indruk dat de advocaat zijn vader financieel te gronde wilde richten. Hij had al eerder het plan opgevat om op een gewelddadige manier duidelijk te maken dat hij dit niet tolereerde, waarbij hij dacht aan het kort en klein slaan van het kantoor van de advocaat of het opblazen van diens auto.

Op 3 juni was hij met een groot mes naar het Doetinchemse advocatenkantoor gegaan, waarna hij de advocaat meerdere keren in rug en buik had gestoken. De advocaat overleed ter plekke. De Gendringer, die twee dagen later in een bos bij de Duitse grensplaats Anholt werd aangehouden, had de advocaat nooit eerder ontmoet.

De rechtbank acht moord bewezen. Volgens de rechtbank staat vast dat de man enige tijd met het plan rondliep om een gewelddadige confrontatie met het slachtoffer aan te gaan.

De Gendringer heeft verklaard dat het drie dagen voor de moord al bij hem was opgekomen om het slachtoffer dood te steken en dat hij bewust voor dit doel een groot mes heeft gekocht. Op 3 juni had hij eerst korte tijd op de werkkamer van de advocaat met hem gesproken, waarna hij naar beneden was gegaan om het mes op te halen. De man heeft verklaard dat de moord alleen in zijn gedachten was voorgekomen en dat hij nooit werkelijk de bedoeling heeft gehad de advocaat om het leven te brengen.

Het beroep op psychische overmacht is door de rechtbank verworpen, omdat nergens uit blijkt dat de verdachte geen weerstand had kunnen bieden aan zijn drang om de advocaat te vermoorden.

De rechtbank legde de man een lagere straf op vanwege zijn jonge leeftijd en het feit dat hij tijdens de rechtszitting spijt heeft betuigd.