`Verloren' kinderen te zien op internet

Een internationaal ziekenhuis in het Thaise Phuket is begonnen met foto's van `verloren' kinderen op internet te zetten om hen zo te kunnen identificeren. Een Zweedse baby van wie werd vermoed dat zijn ouders waren omgekomen, is zo door familie gevonden.

De 14 maanden oude Hannes Bergstrom werd zondag na de tsunami gevonden door een Amerikaans echtpaar en meegenomen naar het ziekenhuis. ,,We dachten dat zijn hele familie was omgekomen'', vertelde Ron Tubin aan persbureau Reuters.

Hannes' foto werd online gezet en zijn tante, die in Gotenburg op internet zocht naar nieuws over haar familie, kwam de foto tegen, zei ze tegen de Zweedse krant Aftonbladet. De grootvader en zijn vader bleken in een ander ziekenhuis te liggen, grootmoeder en moeder Bergstrom worden nog vermist.

Ook andere families melden dat zij via internet vermisten terugvinden. De Britse omroep BBC heeft op haar website inmiddels een apart prikbord, onderverdeeld in vijf getroffen landen, opgericht met oproepen. Gisteren ontving de BBC meer dan 3.000 e-mails met verzoeken om informatie. ,,Mensen e-mailen ons om informatie te krijgen over vrienden en familie, anderen e-mailen uit Azië om familie te laten weten dat het goed met ze gaat'', aldus een woordvoerder van de omroep.

Het Internationale Rode Kruis opende vanochtend een website met hetzelfde doel.

In Phuket zelf hebben enkele buitenlanders de South East Asia Earthquake and Tsunami-weblog opgezet (Sea-eat). Paola di Maio, een computerdeskundige, schrijft op haar website dat ze gelooft dat internet als communicatiemiddel juist nu nodig is. ,,Lijken stapelen zich overal snel op, en niet veel mensen weten hoe ze via diplomatieke kanalen ergens achter komen. Digitale informatie kan handig zijn.'' De website werd gisteren door 21.000 mensen bezocht.

Websites

Rode Kruis: www.familylinks.icrc.org

Sea-eat: http://tsunamihelp.blogspot.com

Ziekenhuis Phuket: www.phuket-inter-hospital.co.th

BBC: news.bbc.co.uk

Dossier Tsunami: www.nrc.nl