Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de omstreden medische behandeling van de Chinese arts dr. Huang Hongyun die patiënten met de ziekte ALS met stamcellen behandelt. Ook de Nederlander Ardi Bouter onderging de behandeling. Hij leidt aan deze ziekte, die het zenuwstelsel sloopt en tot de dood leidt. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportages uit de rampgebieden van de vloedgolf in Thailand en Atjeh. Ook aandacht voor de beurstop-5 van het afgelopen jaar. Ned.3, 22.20-22.48u.

AMUSEMENT

Ashton Brothers. Eerste deel van een driedelige registratie van het programma Tragiek van de Onderman. De vier leden gebruiken eigentijdse en traditionele muziek, absurde komedie, acrobatiek, mime en humor. Ned.3, 19.30-20.00u.

Friends for War Child Concert. Registratie van het concert uit oktober in Ahoy' ten bate van War Child. M.m.v. Marco Borsato, Do, Ilse DeLange, Ali B en Dolf Jansen. RTL4, 20.30-22.20u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. In deze aflevering de resultaten van een enquête van Maurice de Hond waaruit blijkt dat één op de tien Nederlanders een eigen slaaf wenst. En gesprekken met mensen die dit jaar aan het programma deelnamen. Ned.3, 21.05-22.00u.

FILM

.Heimat 3 (Edgar Reitz, 2004, Duitsland). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat, gemaakt in de jaren tachtig en negentig, toonden ons de geschiedenis van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot aan nu. Deel 6: ARD, 20.15-21.45u.; deel 4: Ned.3., 22.48-0.58u.

.The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, VS/N-Zeeland). Eerste deel van een magistrale trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien werd gelijktijdig met de twee resterende delen opgenomen op Nieuw-Zeelandse locaties. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. Ned.2, 20.25-23.30u.

.Thelma and Louise (Ridley Scott, 1991, VS). Avontuurlijke, al dan niet feministische comedy is een road movie vol aangename overdrijving, waarin eindelijk eens vrouwen achter het stuur zitten. Na een aanrander te hebben doodgeschoten, groeien voortvluchtige Geena Davis en Susan Sarandon uit tot misdadige heldinnen. Yorin, 20.30-22.50u.

.Amadeus (Milos Forman, 1984, VS). Populaire en met Oscars overladen verfilming van Peter Shaffers toneelstuk over Antonio Salieri's duivelse jalousie de métier jegens onbeschaamde giechelneus Wolfgang Amadeus Mozart is al te genotzuchtig maar hoe dan ook meeslepend. Met Tom Hulce als Mozart en F. Murray Abraham als Salieri. Canvas, 20.50-23.50u.

.De tweeling (3) (Ben Sombogaart, 2002, Ned.). Slot van een driedelige tv-versie van alom gewaardeerde verfilming van Tessa de Loo's roman over twee zusjes. Ned.1, 21.50-22.40u.

.The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Ironische en chique verfilming van overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York. Ned.1, 23.55-1.35u.

RADIO

In Memoriam Jan van Vlijmen. Special n.a.v. de afgelopen vrijdag overleden Nederlandse componist Jan van Vlijmen. Met opnamen uit zijn laatste interview over zijn werk en leven. Tijdens de uitzending composities van Van Vlijmen. Radio 4, 20.00-22.30u.

Over muziek. Rudy Kousbroek vertelt over een barre treinreis door de sneeuw naar Parijs. Met muziek uit Kristallwelt van Michael Obst en Die Winterreise van Schubert. 747AM, 20.00-21.00u.

Met het oog op morgen. Gesprekken met Arie Kraaijeveld (oud-voorzitter van de werkgevers in de metaal), Margreeth de Boer (oud-minister van VROM en oud-burgemeester van Leeuwarden) en Pierre Janssens (oud-burgemeester van Hoorn) over hun pensioen en nieuwe leven. Radio 1, 23.04-24.00u.

Hotel Dolce Vita. Gesprek met regisseur en artistiek leider van het Nationaal Toneel Johan van Doesburg. Hij begon zijn carrière met het omstreden stuk Het vuil, de stad en de dood van Fassbinder. Morgen, 747AM, 8.04-10.00u.

Hoe?Zo! O.m. etymologe Nicoline van der Sijs over het algemeen beschaafd Nederlands, taalverloedering en spellingherziening. Morgen, 747AM, 13.04-14.00u.