Politie Rotterdam: regio is nu veiliger

De regio Rotterdam is het afgelopen jaar ,,objectief veiliger'' geworden. Dat concludeert het politiekorps Rotterdam-Rijnmond op basis van onder meer aangiftecijfers en het aantal opgemaakte processen-verbaal.

Volgens gisteren bekendgemaakte cijfers zijn het afgelopen jaar 111.700 aangiften gedaan, een afname van 7 procent vergeleken met 2003. Volgens de politie is deze daling ,,extra'' opvallend omdat zij zich inspant om het doen van aangiften makkelijker te maken.

Vooral de hoeveelheid aangiften van woninginbraak en diefstal uit of van auto's daalde sterk, voor het tweede achtereenvolgende jaar. Ook het aantal aangiften van straatroof daalde, met bijna een kwart tot 2.500. Andere aangiften van geweldsmisdrijven stegen: bedreiging met 15 procent (tot 3.600), zedenmisdrijven met 12 procent (tot 875).

De politie denkt dat de toename van het aantal aangiften van bedreiging te danken is aan het strikte optreden van politie, de toenemende aandacht voor geweld en het grotere gemak waarmee aangifte kan worden gedaan. Naar de oorzaak van de stijging van zedenmisdrijven doet de politie volgend jaar onderzoek.

Er kwamen in 2004 ook meer verdachten voor de rechter. Een groter deel van die verdachten moest terecht staan voor zwaardere overtredingen. Door de toename van aangehouden verdachten en de afname van aangiften steeg de pakkans volgens de Rotterdamse politie met een kwart. Voor 35 procent van de aangiften werden verdachten gevonden.