`Poetin schaadt economie'

De Russische president Vladimir Putin werd gisteren van twee kanten fel bekritiseerd. Zowel één van zijn belangrijke economische adviseurs als oud-Yukos topman Michail Chodorkovsky laakten de verkoop van het kernonderdeel van het energieconcern en stelden dat de president de economie heeft beschadigd.

Andre Illarionov, een belangrijke adviseur van Putin, noemde de veiling van Yuganskneftegaz ,,de zwendel van het jaar''. De adviseur waarschuwde bovendien voor de toenemende staatsinterventie in de economie.

Het Yukos-onderdeel werd eerder deze maand geveild op bevel van de staat en gekocht door het mysterieuze bedrijf Baikal Finance voor 9,4 miljard dollar. Deze groep – die begin december nog niet eens bestond – werd vervolgens opgekocht door Rosneft, het staatsoliebedrijf dat binnenkort wordt overgenomen door gasgigant Gazprom. In deze combinatie krijgt de Russische overheid een belang van 51 procent. Yuganskneftegaz is goed voor 11 procent van de dagelijkse olieproductie van Rusland en voorziet in 60 procent van de productie van Yukos.

Volgens Illarionov kan het geld waarmee Yuganskneftegaz werd gekocht door Baikal alleen zijn gekomen van de staatsbegroting. ,,Het geld is afgenomen van de burgers van dit land.''

De kritiek van Chodorkovsky was nog harder. ,,De methoden die zijn gebruikt ondermijnen de reputatie van Rusland en beschadigen de economie''. De oprichter van Yukos schreef vanuit de gevangenis waar hij al ruim een jaar verblijft sinds zijn arrestatie op verdenking van fraude. ,,De veiling was economische gezien de meest onzinnige en verwoestende actie sinds Putin aan de macht kwam'', aldus Chodorkovsky, die tien jaar celstraf kan krijgen. Algemeen wordt aangenomen dat de strijd van het Kremlin tegen Yukos een gevecht is tussen Chodorkovsky en Putin. De president zou zo willen voorkomen dat de miljardair zijn politieke aspiraties verwezenlijkt. Yukos is na de verkoop van het onderdeel vleugellam en heeft nog altijd een enorme schuld aan achterstallige boetes en belastingen.