KLM verlaagt Europese tarieven

KLM gaat per 1 januari de ticketprijzen voor alle Europese bestemmingen tot ruim 40 procent verlagen. Deze grootste prijsverlaging ooit is nodig wegens hevige concurrentie met vooral prijsvechters. De maatregel geldt voor alle vluchten vanaf Schiphol naar Europese bestemmingen, zo maakte KLM vanmorgen bekend.

Door de opkomst van de prijsvechters is de gemiddelde ticketprijs fors gedaald. Steeds meer mensen kozen daarom niet meer voor de luchtvaartmaatschappij die dit jaar werd overgenomen door Air France.

De prijsverlaging is opvallend, omdat KLM eerder dit jaar nog aankondigde wereldwijd de ticketprijzen juist met 1 à 3 procent te verhogen. Het bedrijf kon zich dit veroorloven omdat de vliegtuigen weer voller zaten.

De afschaffing van de commissie voor reisagenten stelt KLM in staat de Europese ticketprijzen nu weer te verlagen. De reisagenten raken hun vergoeding van 34 euro per verkocht ticket kwijt. KLM introduceert vanaf 1 januari vier nieuwe tariefklassen. Deze lopen van een voordelige klasse tot de zogenoemde select class voor mensen die aan boord meer luxe willen.

Vandaag werd ook bekend dat passagiers vanaf de komende zomer op de C-pier van Schiphol geheel zelfstandig kunnen inchecken en instappen. Personeel is dan vrijwel overbodig, alles verloopt elektronisch. Het was al mogelijk om zelf in te checken door middel van een elektronisch ticket. Vanaf vandaag kunnen passagiers alvast bij twee gates zelfstandig in het vliegtuig stappen. Ze hoeven hun instapkaart niet meer aan een stewardess te laten zien.