Groen licht voor nieuwe regering van Roemenië

De nieuwe Roemeense regering van premier Calin Tariceanu heeft gisteren met 265 tegen 200 stemmen het vertrouwen van beide kamers van het parlement gekregen.

Tariceanu stelde tijdens de zitting dat de toetreding tot de Europese Unie de belangrijkste missie van zijn regering is. ,,De regering staat voor cruciale uitdagingen, zoals de endemische corruptie, de zwaarte van de belastingen en de armoede,'' zo zei hij. Een van de eerste maatregelen van de nieuwe regering is de vaststelling van een vaste inkomstenbelasting van zestien procent (tegen achttien tot veertig procent nu) en een vaste winstbelasting van eveneens zestien procent (tegen 25 procent nu).

De nieuwe regering, een coalitie van centrumpartijen en partijen en vertegenwoordigers van de nationale minderheden, is de jongste uit de Roemeense geschiedenis en bevat veel ministers die in het Westen zijn opgeleid. Ze is ook de rijkste: zeker drie uit het zakenleven afkomstige ministers, onder wie premier Tariceanu zelf, zijn multi-miljonairs. De regering wil tot Roemenië's toetreding tot de Europese Unie in 2007 hervormingen versnellen, vooral ten aanzien van de corruptie- en armoedebestrijding en de bescherming van mensenrechten en persvrijheid.

Voor de stemming van gisteren leed de regering een eerste, en pijnlijke, nederlaag. De beoogde minister van Europese Integratie, de 29-jarige Cristina Pârvulescu, werd na een hoorzitting door de parlementscommissie van buitenlandse zaken afgewezen met het argument dat ze te weinig van de Europese Unie afwist. Volgens sommige waarnemers echter was niet dat gebrek aan kennis de reden voor de afwijzing, maar het negatieve commentaar van invloedrijke media op haar uiterlijk: Pârvulescu, een aantrekkelijke blondine die in minirok op de hoorzitting verscheen, werd door die media voorgesteld als al te sexy voor een minister. Hoewel de afwijzing door de parlementscommissie niet bindend was, verving premier Tariceanu haar direct door de econoom Emil Dinga.

De deze maand aangetreden president Traian Basescu heeft gisteren de belangrijkste inlichtingendienst van het land gevraagd de regering te helpen in de bestrijding van de corruptie op hoog niveau. Bij een bezoek aan de dienst zei Basescu dat de nationale veiligheid van het land wordt bedreigd door twee zaken: corruptie en terrorisme. Volgens hem moet de spionagedienst de regering van ,,bruikbare informatie'' voorzien in de strijd tegen de corruptie. Hij beloofde in een adem door de inlichtingendienst te vrijwaren van politieke druk. ,,Ik zal me verzetten tegen het gebruik van de spionagediensten als instrumenten bij het verzamelen van informatie die in politieke ruzies kan worden gebruikt'', zo zei hij. Als burgemeester van Boekarest – een functie die hij bekleedde tot zijn aantreden als president – beschuldigde Basescu de (sociaal-democratische) regering regelmatig van het misbruiken van de spionagediensten voor politieke doeleinden.