Den Haag: tot nu vier Nederlandse doden

Het officiële aantal Nederlandse doden van de ramp in Zuidoost-Azië is opgelopen tot minimaal vier, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om drie Nederlanders in Thailand en één in Sri Lanka.

Het ministerie van Rampenbestrijding in Thailand meldde intussen een getal van negen Nederlandse overledenen. Dat aantal komt voor op een lijst van alle buitenlandse getroffenen van het ministerie, waarover persbureau Reuters heeft gepubliceerd. Buitenlandse Zaken gaat uit overwegingen van zorgvuldigheid niet in op dit getal, onder meer omdat men eerst familieleden van dodelijke slachtoffers wil verwittigen.

De ambassadeur in Thailand, P. Marres, meldde het ANP dat in ziekenhuizen op het Thaise eiland Phuket nog zo'n dertig Nederlanders zijn opgenomen. Marres bracht een bezoek aan ziekenhuizen. Verifieerbare gegevens ontbreken van gehospitaliseerde Nederlanders in andere getroffen landen.

Vanmiddag zou een nieuwe vlucht uit Sri Lanka arriveren met Nederlandse slachtoffers van de ramp. De repatriëring van Nederlanders uit het gebied is in volle gang gekomen. Vanochtend kwamen enkele Nederlanders op lijnvluchten van KLM en China Airlines aan op Schiphol. De actie voor financiële steun van de samenwerkende hulporganisaties wordt ondersteund door steeds meer particulier initiatief. Bij voorbeeld de jongerentelevisiezenders TMF en The Box zijn eigen inzamelingsacties begonnen.