Dekker hakt `dor hout' uit regels

Minister Dekker (VROM, VVD) schrapt aan het eind van deze maand 170 ministeriële regelingen op het gebied van ruimte, milieu en wonen.

Dat heeft haar ministerie vanochtend bekendgemaakt. De sanering betekent dat het aantal ministeriële regelingen van het departement met een derde wordt teruggebracht. Burgers en ondernemers hebben nu bij VROM nog te maken met ongeveer 450 verschillende regelingen. De geschrapte regelingen worden in de praktijk al niet meer toegepast. Zij worden door het ministerie als ,,dor hout'' gekarakteriseerd. Het zijn vooral regelingen die maar voor een beperkte periode golden, bijvoorbeeld over subsidieplafonds, premiepercentages of vrijstellingsregelingen.

Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 gaven vorig jaar aan het regeerakkoord het motto `meedoen, meer werk, minder regels'. Eerder deze maand schrapte minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) 612 regelingen. In november liet minister Veerman (Landbouw, CDA) weten voor 2007 van duizend regels er 300 te schrappen.