De Loor legt zich niet neer bij perspectief krantenwijk

Hoewel ze gisteren door de rechter in het ongelijk werd gesteld, blijft Barbara de Loor strijdbaar in het gevecht voor dezelfde logorechten op haar schaatspak als de KNSB toestaat aan de grote merkenteams. Ze overweegt in een bodemprocedure alsnog af te dwingen dat ze een (tweede) eigen reclame-uiting mag dragen op haar linkerbeen.

De schaatsbond heeft dat recht alleen voorbehouden aan de ploegen die zijn aangesloten bij de belangenorganisatie VPS waarmee een collectieve samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten. De KNSB houdt vast aan die afspraak om ,,de teamstructuur van de professionele schaatssport'' te bevorderen. Zo bleek in het kort geding bij de rechtbank van Utrecht. In ruil voor de logorechten stelt de bond voorwaarden op het gebied van management, beloning aan rijders en de aanvaarding van de KNSB als opleidingsinstituut.

De begeleiders van De Loor vinden dit allemaal niet relevant. De Noord-Hollandse, tegenwoordig woonachtig in Heerenveen, sloot zich vorig seizoen aan bij het Duitse team van olympisch kampioen Anni Friesinger. Dit werd volgens haar zaakwaarnemer Conrad Alleblas destijds door de KNSB toegejuicht. De Loor kon echter niet beschikken over dezelfde sponsorinkomsten van geldschieter Lancia/Fiat als haar ploeggenoten. Ze zocht een privé-sponsor en vond het bedrijf Falkcourier bereid haar financieel te ondersteunen tot en met de Winterspelen in Turijn van 2006, het grote einddoel van de inmiddels dertigjarige rijdster.

Eigenaar Rob Falk liet gisteren na de uitspraak echter weten zich ,,in principe'' terug te trekken als sponsor van De Loor. ,,Wij steken een bedrag van 50 tot 100.000 euro per seizoen in het schaatsen en willen er wat voor terugzien'', aldus Falk. ,,Een kleine reclame-uiting op de borst die nauwelijks zichtbaar is als ze voorovergebogen schaatst vinden we onvoldoende.''

Volgens Falk ligt de KNSB alleen dwars om van de ,,rompslomp'' af te zijn. ,,De bond is niet tegen kleine sponsors. De controle hierop vindt de KNSB alleen te veel werk. Dit is een bobo-maatregel.''

De Loor zegt dat ze voor haar zaak schaatsers zal mobiliseren die nu of straks in hetzelfde schuitje zitten als zij. Daarbij valt te denken aan Helen van Goozen, Henk Angenent, Jan Bos en mogelijk Rintje Ritsma. ,,Als de situatie zo blijft zal ik een krantenwijk moeten nemen of mijn spaarrekening plunderen'', zucht ze. De Loor heeft financiële ondersteuning nodig voor trainingskampen, haar coach Eicher, het verblijf in Zuid-Duitsland en faciliteiten. Als ze in Erfurt gaat trainen, moet ze een toegangskaartje kopen. Voorlopig is ze ook al veel kosten kwijt aan het kort geding: 1.800 euro voor de procedure en zo'n zevenduizend euro aan de advocaat. ,,Ik ben heel erg teleurgesteld'', aldus De Loor. ,,Het is onrechtvaardig en ik begrijp niets van het standpunt van de KNSB. Schaatsen moet je toch zien als een individuele sport?''

Haar manager Alleblas denkt dat de bond bang is voor ,,cowboysponsoring''. Dat zou volgens hem in het geval van De Loor absoluut niet aan de orde zijn. ,,Aanvankelijk was ons mondeling ook toegezegd dat er ruimte voor twee logo's op de pakken zou komen. We zijn tot april van dit jaar aan het lijntje gehouden en werden toen verrast door de mededeling in een nieuwsbrief dat dit voor De Loor niet gold. De ISU (internationale schaatsunie, red.) zegt hier niets over. Laat de bonden op dit punt zelf het beleid bepalen.'' Alleblas begrijpt niet dat de KNSB de nummer vier op de vijf kilometer van de Spelen in Nagano zo in de kou laat staan. ,,De Loor schaatst elke wedstrijd bij de beste acht van de wereld. Ze zal nooit in een Rolls Royce rijden. Het is een meisje van om de hoek. Ongelooflijk.''

    • Erik Oudshoorn