Berlusconi moet weg bij Milan

Silvio Berlusconi treedt terug als voorzitter van de Italiaanse voetbalclub AC Milan. Het vertrek van de Italiaanse premier is het gevolg van de invoering van een wet die leden van de regering verbiedt dergelijke nevenfucties uit te voeren. Op deze manier moet mogelijke belangenverstrengeling van regeringsleden voorkomen worden bij het nemen van besluiten.

Berlusconi bood gisteren zijn ontslag aan. AC Milan heeft dat bekendgemaakt. De clubleiding maakte ook bekend dat de functie voorlopig niet zal worden ingevuld.

Mediatycoon Berlusconi (68) is sinds maart 1986 voorzitter geweest. Hij beleefde de hoogtijdagen met het Nederlandse trio Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten. Onder Berlusconi vestigde Milan zich vrijwel permanent aan de Europese top.

,,Natuurlijk ben ik triest'', verklaarde Berlusconi gisteren over zijn gedwongen vertrek tegenover verslaggevers. ,,In elk geval hebben we in de jaren dat ik voorzitter was meer gewonnen dan wie ook.''

De vertrekkende Berlusconi had voorgesteld om zijn zoon Piersilvio als opvolger te benoemen, maar dat plan gaat niet door. Berlusconi junior (35) is vice-voorzitter van een mediaconsortium dat een sleutelrol speelt in de onderhandelingen over de televisierechten van het Italiaanse voetbal. Om belangenverstrengeling te voorkomen, mag Berlusconi junior zijn vader niet opvolgen.

Vanaf het moment dat Berlusconi in 2001 premier werd is de dagelijkse leiding bij AC Milan steeds in handen geweest van vice-voorzitter Adriano Galliani. Berlusconi zal wel eigenaar blijven van de club. ,,Ik denk dat hij in elk opzicht altijd de eerste fan blijft'', zei Milan-speler Alessandro Nesta gisteren. ,,Ik denk niet dat er veel zal veranderen.''