Aantal doden Azië officieel bijna 70.000

Het officiële dodental als gevolg van de vloedgolf van zondag in de landen rond de Golf van Bengalen en de noordoostelijke punt van de Indische Oceaan is vanochtend gestegen tot bijna 70.000.

De autoriteiten in de getroffen landen verwachten dat dit aantal nog sterk zal groeien. Vanuit de hele wereld is hulpverlening op gang gekomen. Maar veel afgelegen gebieden zijn nog afgesloten van de buitenwereld. Zeker is dat miljoenen mensen dakloos zijn geworden. De WHO, de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, waarschuwde gisteren dat het dodental de komende weken kan verdubbelen door het uitbreken van epidemieën en tekort aan drinkwater.

Het zwaarst getroffen is het noordelijke gedeelte van het Indonesische eiland Sumatra, waar volgens de Indonesische vice-president Yusuf Kalla mogelijk 40.000 mensen de dood hebben gevonden. Kalla zei dat vanochtend. Er waren toen al ruim 32.800 doden geteld, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken in Jakarta. Vooral in de steden Banda Atjeh en Meulaboh, in de provincie Atjeh vlak tegenover het epicentrum van de onderzeese aardbeving van zondag, zijn veel doden gevallen. De Indonesische marine is ingezet om contact te maken met steden en dorpen waarvan nog niets is vernomen.

Na Indonesië heeft Sri Lanka het meest te lijden gehad van de tsunami die zich zondag over duizenden kilometers in westelijke richting voortbewoog. De Sri-Lankese oost- en zuidkust werden volop geraakt. Vanochtend waren er volgens de autoriteiten al meer dan 22.000 doden geteld. Er worden nog zeker 4.000 mensen vermist.

Het officiële dodental in India passeerde vanochtend de grens van 9.000, maar volgens de autoriteiten zal ook daar het uiteindelijke aantal veel hoger uitkomen, mogelijk boven de 12.000. De situatie op de zwaar getroffen Andaman- en Nicobareilanden is nog niet volledig in kaart gebracht.

Onder buitenlandse vakantiegangers zijn de meeste slachtoffers gevallen aan de zuidelijke westkust van Thailand, maar hoeveel is nog onduidelijk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bangkok steeg het officiële dodental in Thailand vanochtend tot 1.574. Volgens het ministerie voor Rampenbestrijding zijn 473 buitenlanders omgekomen. Onder de doden zijn veel vakantiegangers uit Europese landen, onder wie ten minste negen uit Nederland. Er worden nog zo'n 1.500 mensen vermist, de meesten toeristen uit Zweden. Mogelijk hebben toeristen de ramp overleefd maar hebben zij zich niet gemeld.

De overige Aziatische landen waar doden zijn gevallen zijn Birma (90 doden), Maleisië (65), de Maldiven (55) en Bangladesh (2).

Reportages en achtergronden: pagina 4 en 5

www.nrc.nl: dossier Tsunami