Vuurwerk gevaarlijk voor consument

Ruim eenvijfde van het consumentenvuurwerk is gevaarlijk voor de consument. Dit blijkt uit een controle van 20 vuurwerkpartijen door de Vliegende Brigade Vuurwerkbesluit.

De Vliegende Brigade is een landelijk samenwerkingsverband van de VROM-inspecties en de provincies. De afgelopen vier maanden is met het Nederlands Forensisch Instituut bij TNO de veiligheid en kwaliteit van consumentenvuurwerk getest. De gevaarlijke pakketten zijn inmiddels uit de handel gehaald.

Veel vuurwerk is instabiel, zoals de zogenoemde Flowerbeds, mini-cakeboxen en multishots. Bij normaal functioneren schiet dit vuurwerk de lading verticaal weg. Maar ruim 20 procent van de onderzochte monsters viel om. Vorig jaar bleek een kwart van het consumentenvuurwerk gevaarlijk, aldus een woordvoerster van VROM.

De Vliegende Brigade heeft samen met de politie ook op illegaal vuurwerk gecontroleerd. Dit team heeft tot nu toe 21.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept.

Volgens een woordvoerster van het OM zijn 64 handelaren aangehouden. De vangst van dit jaar is de grootste in de drie jaar dat het team bestaat. Vorig jaar nam het team 18.000 kilo in beslag en werden 134 handelaren aangehouden. Bij controles langs de weg bekeurde het team 220 mensen die voor eigen gebruik vuurwerk in België en Duitsland hadden gekocht.