Vloedgolf kost leven aan zeker één Nederlander

Minimaal één Nederlander is in Thailand omgekomen door de vloedgolf die zondag Zuidoost-Azië heeft getroffen. Dit is vanmiddag meegedeeld door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij wilde de dood van een tweede Nederlander, tegen het ANP gemeld door een medewerker van de ambassade in Bangkok, niet bevestigen. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het eerst volledige zekerheid wil hebben alsmede de familie wil inlichten, alvorens men het overlijden van Nederlanders officieel bekendmaakt.

Zowel het departement als de ANWB meldt intussen dat een overzicht van het totaal aantal Nederlandse betrokkenen bij de ramp nog bij lange na niet bestaat. Het cijfer van de ANWB van gisterochtend (negentien vermisten, vijftig gewonden) was gistermiddag al achterhaald (dertien vermisten, zestig gewonden), waarna de ANWB heeft besloten geen tussenstanden meer vrij te geven.

,,Wij kunnen niet zeggen hoeveel Nederlanders door de ramp zijn getroffen'', aldus een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale. Zo wijst hij erop dat voorlopig geen helderheid bestaat over het aantal Nederlanders dat op eigen gelegenheid, buiten reisorganisaties om, naar de getroffen landen was gereisd. Het Calimiteitenfonds, dat toeristen registreert die via reisbureaus hebben geboekt, gaat er vooralsnog vanuit dat 1.650 Nederlanders zijn getroffenen door de ramp.

De repatriëring van overlevende slachtoffers met geen of kleine verwondingen is inmiddels in volle gang via de grote reisbureaus. Aan het begin van de middag zou een eerste toestel op Schiphol landen.

De ANWB houdt er rekening mee dat er mogelijk afzonderlijke vliegtuigen moeten worden gestuurd om gewonde slachtoffers terug naar Nederland te halen. De reisbureaus kunnen deze mensen op hun vluchten vaak niet herbergen. Een woordvoerder van de ANWB sprak vanmiddag de verwachting uit dat vandaag dan wel morgen helder wordt of hiervoor extra vliegtuigen worden ingezet.

Nagenoeg alle grote hulporganisaties hebben inmiddels eigen programma's voor huldgoederen en hulp ter plaatse in werking gesteld. De samenwerkende hulporganisaties melden ,,een grote respons'' op tv- en radiospotjes waarin storting op giro 555 wordt aanbevolen, zonder al een ingezameld bedrag te noemen. Buitenlandse Zaken meldt dat het rampenidentificatieteam van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) naar Bangkok reist om te helpen bij het identificeren van slachtoffers. Het team bestaat uit 29 specialisten.