Veel doden op Indiase eilanden

De Indiase autoriteiten gaan ervan uit dat op de Andaman- en Nicobareilanden, niet ver van het epicentrum van de onderzeese beving van zondag, in totaal zo'n 7.000 mensen zijn omgekomen als gevolg van beving en daardoor ontketende vloedgolf. Inmiddels zijn daar de lichamen van 3.000 mensen geborgen. Maar met twee afgelegen eilanden, die het dichtst bij het epicentrum in de Indische Oceaan lagen, is nog steeds geen verbinding tot stand gebracht.

De eilanden horen bij India. Op het Indiase vasteland lag het dodental als gevolg van de tsunami vanochtend op ruim 4.000. Honderdduizenden gezinnen zijn dakloos geworden, vooral in de zuidoostelijke kuststrook van de deelstaat Tamil Nadu. In die deelstaat, waar complete vissersdorpen zijn weggevaagd, zijn inmiddels al bijna 4.000 lichamen geborgen.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Shivraj Patil, zei vanochtend dat het dodental de komende dagen vermoedelijk verder zal stijgen, gezien het aantal mensen dat nog wordt vermist. ,,De situatie is grimmig. We kunnen hen die hun leven hebben verloren, niet terughalen, maar we kunnen en moeten zeker degenen helpen die (de ramp) hebben overleefd'', zei de minister vanochtend op een persconferentie in Madras, de hoofdstad van Tamil Nadu.

De Andaman- en Nicobareilanden, in het zuidwesten van de Golf van Bengalen, bestaan uit een strook van 527 vooral bosachtige eilandjes en eilanden. Verreweg de meeste zijn onbewoond. Milieubeschermers vrezen ook voor de befaamde koraalriffen in het gebied.

Een Indiase regeringsfunctionaris in de hoofdstad Port Blair van de eilandengroep zei vanochtend dat Car Nicobar en Great Nicobar het zwaarst zijn getroffen. Maar aangezien die twee eilanden volledig van de buitenwereld zijn afgesloten als gevolg van overstroming, bestaat nog geen duidelijk beeld van het aantal slachtoffers. Op een ander overspoeld eiland, Chowra, waar 1.500 mensen woonden, troffen reddingswerkers vanochtend 500 overlevenden aan. Overigens zijn de eilanden het afgelopen etmaal enkele keren opgeschrikt door naschokken.

De regering in New Delhi bevestigde vanochtend dat de vloedgolf van zondag een kerncentrale in Kalpakkam, niet ver van Madras, heeft beschadigd, maar verklaarde dat er geen gevaar bestaat voor radioactieve straling. Speculaties van het tegendeel zijn volstrekt onjuist, zei nationaal veiligheidsadviseur J.N. Dixit tegen journalisten. ,,De basiselementen van de reactor zijn veilig en op geen enkele manier aangetast'', zei hij.

De Indiase premier Monamohan Singh besloot vandaag af te zien van een bezoek aan getroffen gebieden om, zoals hij het zei, de hulpverlening niet te verstoren. De leider van de regerende Congrespartij, Sonia Gandhi, ging vanochtend wel naar Tamil Nadu. Volgens de regering in New Delhi, die alvast 115 miljoen dollar heeft uitgetrokken voor noodhulp en wederopbouw, is het nog veel te vroeg om de omvang van de materiële schade vast te stellen.