`Uitkeringstrekker verplicht in bouw'

Maastricht en Dordrecht willen bedrijven die overheidsopdrachten uitvoeren, verplichten uitkeringsgerechtigden werkervaring te laten opdoen. Zo wil Maastricht mensen met behoud van een bijstandsuitkering tijdelijk kunnen inzetten bij bouw- en stadsontwikkelingsprojecten, zoals de ondertunneling van de snelweg A2 door de stad. Een woordvoerster van Maastricht sprak gisteren van een nieuw idee voor de stad. Het plan is volgens haar onlangs samen met Dordrecht ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Het moet nog worden uitgezocht of het haalbaar is. Dordrecht spreekt al enkele jaren bij aanbesteding van opdrachten met bedrijven af dat zij 5 procent van de aanneemsom gebruiken om mensen met een uitkering in dienst te nemen of werkervaring te laten opdoen via een stage. ,,Het komt niet echt van de grond, waarschijnlijk omdat de afspraken nog iets te vrijblijvend zijn'', aldus een woordvoerster van Dordrecht. In Maastricht hangt het idee volgens de zegsvrouw van deze gemeente voor een deel samen met de ontslaggolf van de laatste maanden in de regio.