Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de tsunami in Azië en reportages uit Sri Lanka en Thailand. In de studio een gesprek met minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Ned.3, 22.20-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Circus & variété; het bloed kruipt... Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

JAAROVERZICHT

Twee vandaag. Slot van van een terugblik op 2004 met mensen die zelf in het nieuws kwamen of er zijdelings bij betrokken waren. Ned.2, 18.20-19.05u.

NOS-journaal. Overzicht staat in het teken van het terrorisme in binnen- en buitenland in 2004. Met beelden van de moord op Theo van Gogh, bomaanslag in Madrid en de gijzeling in Beslan. Ook de uitbreiding van de Europese Unie, het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard en de herverkiezing Bush. Ned.2, 21.20-23.05u.

AMUSEMENT

The making of De Jantjes. Kijkje achter de schermen bij de musical De Jantjes met o.a. Istvån Hitzelberger (Blauwe Toon), Dennis Overeem (Schele Manus), Hugo Metsers (Dolle Dries) en Birgit Schuurman (Toffe Jans). Ned.19.50-20.25u.

Farce majeure plus. Het mild-satirische programma kijkt met gasten die in de jaren tachtig meededen terug op die tijd. Met o.a. Willem Nijholt, Joop Doderer, Marijke Merckens, Sylvia de Leur, Gerard Cox, Martine Bijl. Ned.1, 21.05-21.55u.

SPORT

WK darts. Live verslag van het wereldkampioenschap darts in Engeland met o.a. Phil Taylor, Colin Lloyd en Hagenaar Roland Scholten. RTL5, 20.30-23.00u.

FILM

.Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australisch sprookje, naar The Sheep-Pig van Dick King-Smith, waarin dieren overtuigend mensentaal spreken. Een bijzonder varkentje groeit uit tot herdershond en verovert het hart van boer James Cromwell (en dat van ons). Volgens Rudy Kousbroek ,,een beslissende stap in de strijd tegen de bio-industrie''. Net5, 19.00-20.30u.

.Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste live-action-film over een muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. SBS6, 20.30-21.50u.

.De tweeling (2) (Ben Sombogaart, 2002, Nederland). Driedelige tv-versie van alom gewaardeerde verfilming van Tessa de Loo's roman over twee zusjes, van wie de een tijdens de roerigste jaren van de vorige eeuw in Duitsland opgroeit en de ander in Nederland. Knap gemaakte kroniek van emoties. Ned.1, 21.55-22.55u.

.Heimat 3 (3) (Edgar Reitz, 2004, Duitsland). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat, gemaakt in de jaren tachtig en negentig, toonden ons de geschiedenis van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de Val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot aan nu. Ned.3, 22.48-0.50u.

.Fear and Loathing in Las Vegas (Terry Gilliam, 1998, VS). Krankzinnige film van beetje tomeloze Gilliam naar de cultroman van Hunter S. Thompson doet verslag van een reis naar de gokstad in Nevada van de totaal paranoïde sportjournalist Raoul Duke en zijn corpulente metgezel Dr. Gonzo in een rode, met alle denkbare drugs volgeladen convertible. In onnavolgbaar sureëel universum gaat Johnny Depp als Duke imaginaire vleermuizen te lijf met een vliegenmepper. Ned.2, 23.40-1.30u.

.West Side Story (Robert Wise & Jerome Robbins, 1961, VS). Klassieke verfilming van Leonard Bernsteins musical situeert het verhaal van Romeo en Julia in rivaliserend milieu van Puerto-Ricaanse jeugdbendes in New York en werd symbool van vrijheid en verzet voor wie toen jong was. Natalie Wood en Richard Beymer zingen met de stemmen van Marni Nixon en Jimmy Bryant. RTL4, 0.10-2.45u.

RADIO

De avonden. Tweede deel van een compilatie van verhalen en gedichten uit het programma van afgelopen seizoen. Na tienen de tweeling Alfons en Adrie Kennis, die internationaal furore maken met tekeningen van prehistorische zoogdieren. 747AM, 21.02-23.00u.

Met het oog op morgen. Onder leiding van Mieke van der Weij blikken de presentatoren Tijs van den Brink, Henk van Hoorn, John Jansen van Galen, Jeroen Pauw, Stephan Sanders en Max van Weezel terug op het nieuws uit 2004. Radio 1, 23.04-24.00u.