Sprinter Gerard van Velde onzeker

Schaatser Gerard van Velde kan morgen ondanks een heupblessure waarschijnlijk gewoon meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen sprint in Groningen. De olympisch kampioen van Salt Lake City op de 1.000 meter heeft gisteren na een pauze van tien dagen de training hervat. ,,Heeft hij geen pijn, dan doet hij mee'', zei zijn coach Geert Kuiper later.

Van Velde wordt gehinderd door een ontsteking in een heup. Hij kreeg begin deze maand last van het kwetsuur, kort na de wereldbekerwedstrijden in Nagano en Harbin. ,,In elk geval heeft hij vandaag de oefensessie afgemaakt. Dat is al heel wat'', verklaarde coach Kuiper van TVM.

Van Velde is er veel aan gelegen morgen deel te nemen aan de nationale titelstrijd in Groningen. De wedstrijd geldt tevens als kwalificatie voor het wereldkampioeschap, half januari op de olympische ijsbaan van Salt Lake City. Sprintcoach Kuiper van TVM: ,,Vooraf heeft Gerard geen vrijbrief voor deelname. Start hij niet op het NK, dan is hij toch afhankelijk van derden.''

Liever had Van Velde zijn voorbereiding afgestemd op de wedstrijden in de Verenigde Staten. Kuiper: ,,Dat is over ongeveer een maand en we hebben tijd voldoende om daarnaar toe te werken. Het NK ertussendoor komt nu een beetje ongelegen. Hoe dan ook loopt hij een bepaald risico. Desalniettemin is Gerard zelf optimistisch. Hij is blij dat hij in elk geval weer wat heeft kunnen doen.''

Van Velde kan in Groningen voor de zesde keer nationaal sprintkampioen worden. Samen met zijn schaatscollega Jan Bos heeft hij het recordaantal van vijf Nederlandse sprinttitels achter zijn naam staan.

De wereldkampioenen Erben Wennemars en Marianne Timmer verdedigen in Groningen hun nationale titel. Mocht Timmer haar titel prolongeren, dan evenaart ze het record van Christine Aaftink, die tussen 1987 en 1994 zeven keer kampioene werd.

Bij de vrouwen neemt ook wereldkampioene allround Renate Groenewold deel. Na een tegenvallend NK allround bereidt de wereldkampioene van vorig seizoen zich voor op de EK allround, begin januari in Heerenveen.

Opvallende deelnemer bij de mannen is Carl Verheijen. De stayer van TVM wil met het oog op het naderende EK allround zijn sprint aanscherpen.