Smits nieuwe directeur van Havenbedrijf

Hans Smits (54) wordt de opvolger van Willem Scholten, de in opspraak geraakte en inmiddels vertrokken algemeen directeur van de Rotterdamse haven. Dit maakte het Havenbedrijf Rotterdam gisteren bekend.

Smits is momenteel lid van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf. Sinds het vertrek van Scholten was hij al tijdelijk algemeen directeur. De gemeente Rotterdam moet nog goedkeuring geven aan de benoeming van Smits, die zijn functie van interim-directeur bij het Havenbedrijf nu nog combineert met de baan van directeur bij managementbureau Arthur D. Little.

Het Havenbedrijf moest op zoek naar een nieuwe topman, toen bleek dat Scholten eigenmachtig bankgaranties ter waarde van 107 miljoen euro had verstrekt aan het inmiddels failliete defensiebedrijf van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

Een gespecialiseerd bureau is de afgelopen weken op zoek geweest naar een opvolger voor Scholten. Diverse kandidaten met wie het bureau heeft gesproken werden te licht bevonden. Een bijkomend probleem bij de procedure was dat het wenselijk zou zijn dat er een kandidaat zou komen die in het verleden niet betrokken was bij de haven en niet `besmet' zou kunnen zijn door de affaire-Scholten.

Smits heeft volgens de headhunters het beste profiel om de vrijgekomen positie van Scholten op te vullen. Smits wordt geassisteerd door P. Struijs, de huidige plaatsvervangend algemeen directeur van het Havenbedrijf.

Smits trad in 1999 aan als bestuursvoorzitter van de Rabobank, maar hij stapte in 2002 alweer op toen er tussen hem en de raad van commissarissen verschil van mening ontstond over de te hanteren (internationale) strategie van de Rabobank. Smits heeft in de periode dat hij bij de Rabobank werkte ook de nationale strategie van het bedrijf omgegooid en een einde gemaakt aan de macht van de regionale kantoren.

Voordat Smits in dienst trad bij de Rabobank was hij zes jaar president-directeur van de luchthaven Schiphol. Aan zijn vertrek bij Schiphol lag ten grondslag dat Smits het voortdurende gesteggel tussen de lokale overheden en de luchthaven over overschrijding van de geluidsnormen meer dan zat was. Civiel ingenier Smits, afgestudeerd aan de TU in Delft, was van 1975 tot 1992 werkzaam bij de overheid. Sinds 1989 was hij secretaris-generaal op het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

www.nrc.nl: Dossier Havenbedrijf Rotterdam