Rel in Dokkum over strip

Een stripboek van Guido van Driel over Dongeradeel is slecht gevallen bij een raadsmeerderheid wegens gebezigde vloekwoorden en schuttingtaal. ,,Een mal relletje'', aldus de kunstenaar.

De Amsterdamse `graphic novelist' Van Driel kreeg van Dongeradeel opdracht een tegeltableau en een stripboek te maken (kosten 80.000 euro) ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis in Dokkum. Maar ChristenUnie, CDA en Algemeen Belang Dongeradeel (samen 14 van de 19 raadszetels) ergeren zich aan woorden als `verdomme', `fuck', `kut' en `kutwijf' in het boek. Ze zijn grievend en allesbehalve een promotie voor de gemeente, oordelen zij. Veertien raadsleden hebben uit protest hun exemplaar van Om mekaar in Dokkum geretourneerd.

Cultuur-wethouder A. Oosterhof (Fryske Nasjonale Partij) kreeg de teksten vooraf onder ogen. Hij schrapte wel de letters `god' voor `verdomme', maar vond de inhoud verder acceptabel. ,,Ieder heeft zijn eigen grens. Het zijn geen woorden die ik gebruik, maar ik erger me niet snel.''

Volgens de wethouder geeft het stripboek, waarin onder andere een crimineel met een bijna-dood-ervaring, een Angolese asielzoeker en een echtpaar figureren, een ,,actueel tijdsbeeld'' over de situatie in Dongeradeel. Daar denkt fractievoorzitter R. Schoorstra van ChristenUnie anders over. ,,De gemeente heeft een voorbeeldfunctie, ook voor de jeugd. Dit boekje bezorgt ons een duister imago'', vreest hij. ,,De sfeer die erin opgeroepen wordt is unheimisch en confronterend.' Bovendien had de wethouder alle vloekwoorden en schuttingtaal moeten schrappen.

Oosterhof weigert de stripboeken terug te halen. De raad vroeg hem wel om geen pr voor het boekje te maken en het niet als relatiegeschenk weg te geven.

Stripmaker Van Driel begrijpt de ophef niet. ,,Een mal relletje over een paar lullige woordjes.'' Hij vindt het niet realistisch om criminelen, die de hoofdrol spelen in zijn strip, `bliksem' of `potjandorie' te laten zeggen. Wel had hij `Jezus' op verzoek van de wethouder al weggestreept. De eerste druk (1.250 exemplaren, waarvan de gemeente Dongeradeel er 350 van af nam) is uitverkocht. De tweede is in voorbereiding. ,,Een betere reclame dan deze commotie kan ik me niet wensen'', vindt Van Driel.