Premier: Thais dodental komt boven de 2.000

In Thailand, waar vooral toeristische gebieden in de kustprovincie Phang Nga door de vloedgolf van zondag zijn getroffen, zal het dodental als gevolg van de tsunami tot boven de 2.000 stijgen. Dat heeft de Thaise premier Thaksin Shinawatra vanochtend gezegd. Volgens hem worden nog veel mensen vermist.

Onder de slachtoffers zijn volgens Thaise regeringsfunctionarissen ten minste 700 buitenlandse vakantiegangers uit een twintigtal landen. Onder hen zijn twee Nederlanders. Maar de verwarring is zo groot, dat niemand nog kan zeggen hoeveel doden uiteindelijk te betreuren zullen zijn. Volgens het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken is van duizenden Zweedse toeristen die verbleven in het zwaar getroffen Khao Lak, nog niets vernomen. Parijs heeft de dood van 22 Fransen bevestigd.

Ook de Thaise onderminister van Binnenlandse Zaken, Sutham Saengpratoom, heeft bevestigd dat het dodental in Thailand veel hoger is dan aanvankelijk werd gemeld. De onderminister maakte gisteren een rondvlucht boven de badplaatsen van het vakantie-eiland Phuket en omgeving. Hij vertelde later alleen al op het strand van Khao Lak, een kleine 100 kilometer ten noorden van de zuidelijke punt van Phuket, meer dan 1.000 lijken te hebben gezien.

Het officiële dodental in Thailand lag vanochtend nog op 918. Volgens onderminister Saengpratoom zijn er zeker meer dan 700 buitenlanders onder de doden, maar is het nog niet mogelijk om precieze aantallen te geven.

Overal op de stranden met de aangrenzende grote internationale hotels zijn vrijwilligers bezig met het bergen van lichamen en met het opruimen van puin. Een hulpverlener zei dat in een boeddhistische tempel ten noorden van Phuket ongeveer 200 lichamen zijn verzameld, 70 procent buitenlandse toeristen. Veel van de lijken, die vaak onherkenbaar verminkt zijn, werden gevonden in hotels. Maar ook langs straten en zelfs in bomen zijn lijken aangetroffen.

Volgens de gouverneur van de provincie Phang Nga zijn ongeveer 1.000 hulpverleners, onder wie militairen, ingezet om te zoeken naar slachtoffers in gebieden die door het natuurgeweld van de buitenwereld zijn afgesloten.

Het aantal vermiste Zweedse toeristen is volgens Zweedse media sterk opgelopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van vele duizenden van wie nog niets is vernomen. Op het moment van de ramp bevonden zich volgens officiële schattingen alleen al in Thailand 20.000 tot 30.000 Zweden. Het officiële dodental onder Zweedse toeristen staat momenteel op tien.