Pac-Man eet Mondriaans Boogie Woogie

Van Pac-Man naar Piet Mondriaan. Het lijkt een hele stap, maar een Canadese kunstenaarsgroep heeft hem gezet. Daarom spelen nu kunstliefhebbers overal ter wereld via internet het spelletje Pac-Man op het lijnenspel van Mondriaans Broadway Boogie Woogie uit 1943. Op de achterond klinkt de vlotte pianomuziek waar de schilder in New York zo graag op danste.

In Pac-Man stuur je een happend rondje over het scherm. Hij eet blokjes en ondertussen wordt hij belaagd door vier kleurige spookjes. Iedereen kent het spelletje dat in 1980 door Toru Iwatani is bedacht – Pac-Man was het eerste computerpersonage met een naam – maar niemand zag een verband met Mondriaan.

Sinds de kunstenaars van de groep Prize Budget for Boys begin dit jaar Pac-Mondrian inleverden voor een wedstrijd van het museum van moderne kunst in Toronto is het spel langzaam aan zijn opmars begonnen. Ze verloren de wedstrijd, maar verschillende sites pikten het op en onlangs besteedde zelfs de keurige Art News Paper er aandacht aan. Er zijn mensen die beweren dat je Mondriaan door het spelletje beter leert begrijpen. Volgens anderen is Mondriaan zelf de Pac-Man en eet hij zijn eigen schilderij leeg.

Je beweegt Pac-Man met de cursortoetsen over Boogie Woogie Broadway. Al rennend eet je de blokjes die Mondriaan schilderde op de lijnen een voor een weg. Bij elke geslaagde hap hoor je het hoge geluid van een cymbaal. De gele blokjes zijn oneetbaar, want die horen volgens de makers bij de achtergrond van gele lijnen. Ook vier kleurvlakken verdwijnen niet: als je er een hapt, verschijn je in een ander. Bij aanraking van de andere grote blokken begint een nieuwe boogie woogie en krijg je extra punten.