Optreden `Brand Nubian' saai zonder Grand Puba

,,Wie denkt hier dat Osama bin Laden en Al-Qaeda achter de aanslag op de Twin Towers zaten?'' Het blijft maandagavond in de schaars gevulde Amsterdamse Melkweg oorverdovend stil na de vraag van rapper Shabazz The Disciple. Die kijkt met een goedkeurend knikje naar Lord Jamar van de legendarische rapgroep Brand Nubian, voordat hij verder gaat. ,,En wie denkt er dat het George W. Bush en zijn regering waren die achter de aanslag zaten?'' De Amerikaanse rappers kijken met bewondering naar het met luid gejoel instemmende Nederlandse publiek, en met een zweem van lichte verbazing.

Het is een van de weinige opvallende momenten op een verder vooral verrassend saaie avond. Deze avond zou Brand Nubian eindelijk weer eens optreden in de formatie zoals die bestond tijdens de release van hun baanbrekende debuut One for all in 1990, een album dat alom geprezen wordt als een van de belangrijkste en meest gewaardeerde klassiekers in de hiphopgeschiedenis. Een positief, krachtig en prikkelend album, dat een van de hoogtepunten vormt van de periode die zowel het einde van de jaren tachtig als het begin van de jaren negentig omvat, en die regelmatig wordt aangemerkt als het Gouden Tijdperk van hiphop.

Het publiek dat vijftien jaar na hun enige klassieker nog op de naam Brand Nubian afkomt, varieert sterk in leeftijd en is overwegend blank, mannelijk en drager van een petje. Hier komt de harde kern bijeen van devote liefhebbers die hopen nog een zweem te kunnen meepikken van de tijd dat rappers Afrika-medaillons en kralenkettingen droegen, en politiek bewuste, revolutionaire raps door de speakers slingerden; die haast vergeten periode voordat de cultuur definitief werd overgenomen door het geluid van harde pistoolschoten en het verblindende licht van peperdure juwelen.

Rapper Sadat X heeft vanavond gewoon nog een kralenketting om, maar verder houdt de vergelijking met de gloriedagen op. Na een uitgebreid voorprogramma van de sterke Engelstalige rappers Mystic Xperienz en R.O.C. uit Rotterdam, en de aan Wu-Tang Clan gelieerde rapper Shabazz The Disciple, is de hoofdact een behoorlijke domper. Het blijkt toch niet gelukt te zijn de complete groep op het podium te krijgen. Boegbeeld, grondlegger en publiekslieveling Grand Puba – die tevens diverse soloalbums op zijn naam heeft staan – is afwezig `wegens problemen'.

Dus krijgt het Nederlandse publiek wat het al vaker heeft gezien: een incompleet Brand Nubian, dat zich haast apathisch door wat oud en nieuw werk heen worstelt. Een ongeïnspireerd concert dat net zo weinig indruk maakt als het album Fire in the hole, waarmee Brand Nubian in de oerbezetting dit jaar nog een comeback trachtte te maken. Maar het is vooral het ontbreken van Grand Puba dat een kater achterlaat. Alsof ze bij een concert van de Stones halverwege tussen neus en lippen melden: ,,Oh ja, Mick kon er vanavond helaas niet bij zijn.''

Concert: Brand Nubian. Gehoord: 27-12, Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 28-12, Paard van Troje, Den Haag.

    • Saul van Stapele