Kroatische voetbalcoach mikt op presidentschap

De voormalige bondscoach van Kroatië doet zondag een gooi naar het presidentschap. ,,Blazevic als president, dat zou héél goed zijn voor het Kroatische voetbal.''

,,Dan moet je in sportcafé Charlie's zijn'', zegt de deftige heer-op-leeftijd die met zijn vrienden een overdadige lunch gebruikt in een restaurant in de Kroatische hoofdstad Zagreb. ,,In Charlie's is Blazevic bijna dagelijks te vinden. Moppen tappend aan de bar. Want waar Blazevic komt wordt er gelachen.''

Miroslav Blazevic, voor vrienden `Ciro', de legendarische voetbalcoach uit Kroatië, is bezig aan zijn laatste huzarenstukje: zondag 2 januari doet hij een gooi naar het presidentschap van zijn land. ,,Op hoog niveau heeft men mij overgehaald, omdat ik een goeie kans maak'', beweert Blazevic in Kroatische kranten die met een mengeling van respect en afschuw schrijven over de koning van het Kroatische voetbal.

Bij het WK voetbal in 1998 in Frankrijk leidde hij het nationale elftal naar een derde plaats, na een 2-1 zege van Kroatië op Nederland in de troostfinale. Hij behaalde successen met het trotse Dinamo Zagreb en werd als coach geëerd in de Zwitserse competitie. Zelfs in Iran, waar hij de nationale ploeg in 2000 en 2001 coachte, groeide de als ultra-katholiek bekend staande Blazevic tot held uit. ,,Ik kan maar beter priester worden'', grapte Blazevic onlangs, na een operatie aan zijn prostaat als gevolg waarvan hij naar eigen zeggen ,,seksloos door het leven moet''.

In Kroatië is hij uitgegroeid tot een celebrity, maar het was desondanks niet altijd lachen gieren brullen met Ciro. De bijna 70-jarige Blazevic, die in de voetsporen wil treden van showbizz-politici als Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger, werd jaren geleden tijdens een bezoek aan Frankrijk gearresteerd als medeverdachte in de grootschalige fraudezaak bij het Olympique Marseille van Bernard Tapie. Na twee weken kwam hij weer vrij.

Daarna kwam hij in het nieuws vanwege zijn uitgesproken patriottische opvattingen over de rol van Kroatië in de Joegoslavische oorlogen in de jaren negentig.

Om toe te kunnen treden tot de Europese Unie verlangt de EU dat Kroatië medewerking verleent aan het Joegoslavië-tribunaal. De EU hamert daarbij op uitlevering van de Kroatische generaal Ante Gotovina die wordt verdacht van misdaden begaan tegen Servische Kroaten tijdens de oorlog van 1991 tot 1995. Maar Gotovina blijft vooralsnog onvindbaar. Het bezorgt de huidige regering van Kroatië het schaamrood op de kaken.

Maar coach Blazevic pleit juist voor eerherstel van Gotovina. Al in 2000 veroorzaakte zijn standpunt over de oorlog een rel: Blazevic liet de spelers van het nationale elftal een petitie ondertekenen waarmee ze protesteerden tegen de uitlevering van generaals, de `helden uit de Vaderlandse Oorlog'. Hij werd daarop als nationale coach afgezet.

Hoe denkt de Kroatische voetbalbond vier jaar later over de politieke ambities van hun enfant terrible? In de hal van het bondsbureau, in een buitenwijk van Zagreb, hangt prominent een foto van een juichende Blazevic , omringd door sterspelers als Suker, Boban en Boksic. ,,Officieel steunen wij zijn presidentskandidatuur niet'', zegt woordvoerder Ivan Rotim. De bond zit enigszins in zijn maag met de politieke kleur van het boegbeeld van het Kroatische voetbal: met rehabilitatie van de gewraakte Gotovina maak je je in Europa niet populair.

,,Maar als je het mij persoonlijk vraagt'', zegt Rotim, ,,zou Blazevic als president héél goed zijn voor het Kroatische voetbal. Maar nogmaals: de bond zélf heeft geen standpunt, laat daar geen misverstand over bestaan.''

In sportcafé Charlie's, later op de middag, is coach Blazevic nog altijd niet gearriveerd. ,,We zitten ook niet echt op hem te wachten'', zegt barman Naki. ,,Als president is hij niks. Veel te extreem. Een echte Bosnische Kroaat, dat zijn allemaal krankzinnigen.''

Tijdens het WK in Korea en Japan verscheen Blazevic twee jaar geleden in televisiespots, verkleed als Samurai-krijger. In Kroatië houden ze hun hart vast: welke verkleedpartij heeft `de krankzinnige' in petto, als hij zondag gekozen wordt tot president?

    • Tijn Sadée