Kasteelruïne & Fluweelengrot

2005 is het `Jaar van het kasteel'. De meeste kastelen zijn niet meer particulier bezit, maar worden beheerd, onderhouden en uitgebaat door het rijk en diverse stichtingen. Van jeugdherberg tot luxe hotel, van bezinningsoord tot bowlingbaan. De komende weken in E een serie van vijftien kastelen.

Het Kasteel van Valkenburg is in 1672 opgeblazen door de troepen van stadhouder Willem III om te voorkomen dat het in handen van de Fransen zou vallen. Aan het einde van de 18de eeuw werd de ruïne een toeristische attractie. Sinds 1924 is Kasteel Valkenburg in beheer van een stichting die de ruïne en het 5 kilometer lange ondergrondse gangenstelsel wil restaureren. De afgelopen weken bezochten 116.000 mensen een kerstmarkt in de Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg.