Iraakse rebellen doden 20 agenten

Het toenemend geweld in Irak in de aanloop naar de verkiezingen van 30 januari heeft vanochtend aan meer dan 20 politiemannen het leven gekost. Rebellen voerden een reeks aanvallen uit op politiebureaus in en bij de stad Tikrit, ten noorden van Bagdad. Twaalf agenten werden gedood toen rebellen hun post ten zuiden van Tikrit innamen. De aanvallers bliezen het gebouw vervolgens op. Volgens politiebronnen waren de aanvallers met velen en waren ze ook zwaar bewapend.

Opstandelingen vielen nog vier politieposten in Tikrit aan, waarbij nog zeker vijf agenten werden gedood. Tikrit, bolwerk van het omvergeworpen regime van Saddam Hussein, was het afgelopen jaar relatief rustig gebleven in vergelijking met andere sunnitische steden als Falluja, Samarra en Ramadi. Maar de laatste tijd neemt het aantal geweldsincidenten er toe.

Ten zuiden van de stad Samarra vonden vanochtend voorts vijf agenten de dood bij een aanval op een politiepost en een post van de Iraakse Nationale Garde. In Samarra, een stad die in oktober volgens het Amerikaanse leger is gepacificeerd, werd ook een zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij werden enkele kinderen gewond.

Op een geluidsband die gisteren door het Arabische televisiestation Al-Jazira werd uitgezonden heeft een spreker die zich als Osama bin Laden bekendmaakte de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi als zijn zaakwaarnemer in Irak aangeduid en de Irakezen tot een boycot van de verkiezingen gemaand. Wie wel gaat stemmen is een ongelovige, aldus de spreker, en dient dus te worden gedood. De shi'itische partijen die juist tot deelneming aan de verkiezingen oproepen, deed hij af als ,,charlatans onder het mom van islamitische partijen''. Sunnitische extremisten als Bin Laden zien shi'ieten hoe dan ook als afvalligen. Zarqawi, die met name verantwoordelijk wordt gesteld voor bruut geweld in Irak als onthoofdingen van gijzelaars, zwoer in oktober in een verklaring op internet trouw van Bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda.