In Sri Lanka zijn nu bijna 13.000 doden van vloedgolf geteld

Net als de andere landen rond de Golf van Bengalen heeft Sri Lanka gewaarschuwd dat het dodental als gevolg van de vloedgolf van afgelopen zondag verder zal oplopen.

Volgens de autoriteiten in de hoofdstad Colombo kan het aantal doden in het land stijgen tot boven de 20.000 aangezien nog duizenden mensen worden vermist. Maar een legerwoordvoerder zei vanochtend dat er mogelijk sprake is van dubbeltellingen. Het leger stelde de officiële dodenbalans vanochtend bij tot bijna 13.000.

Door de tsunami, die de hele oostelijke en zuidelijke kuststreek van Sri Lanka heeft getroffen – van de noordelijke Tamilstad Jaffna tot de zuidwestelijke ronding van het eiland – zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen dakloos geworden. Dat is 7,5 procent van de totale bevolking.

Volgens ooggetuigen zijn hele dorpjes weggevaagd, maar is bijvoorbeeld ook de historische stad Galle, in het zuidwesten, voor een groot deel met de grond gelijk gemaakt. Een vijf meter hoge golf drong daar zondag honderden meters landinwaarts door. Vrijwel geen gebouw werd gespaard.

Volgens de Sri-Lankese autoriteiten zijn onder de slachtoffers enkele tientallen buitenlandse toeristen, maar daarover zijn verder nog geen bijzonderheden bekend.

De organisatie van de hulpverlening in het land is grotendeels in handen van het leger, maar de regering in Colombo heeft iedereen opgeroepen te komen helpen. In de gebieden die worden gecontroleerd door de Tamil Tijgers, hebben de veiligheidsdiensten van de Tamils het voor het zeggen. Maar ook door de leiders van de Tamil Tijgers, die streven naar zelfbestuur in het noorden en oosten van het land, is opgeroepen de handen ineen te slaan.

Overal in het land zijn overlevenden met man en macht bezig hun doden te begraven. Vaak worden de lichamen in massagraven bijgezet. Sommige mensen graven met hun blote handen graven in het zand.

In het noordelijke Jaffna, op het gelijknamige schiereiland, gebruiken de inwoners deuren als draagbaar om overledenen naar geïmproviseerde mortuaria te brengen.

Onder de slachtoffers van de vloedgolf behoren waarschijnlijk ook de ongeveer 1.500 passagiers van een trein die onderweg was van de hoofdstad Colombo naar Galle. De trein werd aan de kust door vloedgolven overspoeld. Reddingswerkers hebben honderd lijken gevonden. In totaal is zo'n 130 kilometer aan spoorlijn weggespoeld.